Польські вчені вивчили інгредієнти донер кебабів, що продаються в різних точках громадського харчування, і отримали невтішні результати. Дослідження, проведене Вроцлавським університетом природничих і біологічних наук, вивчило м’ясо з 35 точок громадського харчування, які пропонують донер кебаби. І тільки 28% зразків дійсно були тим м’ясом, за яке їх видавали.
Дослідження, проведене у 2022 році Вроцлавським університетом наук про навколишнє середовище і життя в Польщі, провело генетичний аналіз 35 зразків м’яса для кебабу, куплених у десятках ресторанів і продуктових крамниць (4 з Німеччини та 31 з Польщі), пише IFLScience.
Використовуючи метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), вони перевірили м’ясо на наявність чотирьох різних видів тварин: вівці, курки, корови і свині. Дослідників виявили, що тільки 28% зразків відповідали рекламованому м’ясу, тоді як 60% містили або незадекларовані види м’яса, або заміну на дешевше м’ясо, наприклад, курятину замість ягнятини. Багато з імовірних баранячих шашликів були напхані куркою та/або яловичиною. Деякі баранячі шашлики взагалі не містили баранини, а тільки яловичину та/або курку. Три баранячих шашлики містили навіть свинину. Цікаво, що курячі шашлики здебільшого відповідали своїм етикеткам, хоча один зразок також містив яловичину.
Пам’ятайте, що зразки в польському дослідженні не є репрезентативними для кожного кебаба на планеті Земля, вони просто показують невелику вибірку кебабних у Польщі та Німеччині. Однак подібні аналізи в інших країнах вказують на схожі проблеми і в Україні. Тому, можливо, на щастя, що наша країна не увійшла до цього дослідження.
А ось Велика Британія потрапила під роздачу у 2009 році: під час британського дослідження 76 рад по всій Великій Британії перевірили 494 шашлики на вміст м’яса, маркування та харчову цінність. Близько 40% зразків неправильно маркували м’ясо, присутнє в кебабі, причому до 35% етикеток вказували інші види м’яса, ніж ті, які фактично містилися в кебабі. Шість кебабів навіть дали позитивний результат на свинину, хоча вона не була заявлена як інгредієнт. Дослідження також виявило високий вміст калорій, жирів і солі в деяких із цих кебабів, причому одна порція містила майже цілоденну норму калорій і насичених жирів.
Перш ніж шанувальники кебаба почнуть коментувати, слід зазначити, що ці дослідження насамперед зосереджені на донер-кебабах, як їх називають у Європі: популярному турецькому “фастфуді”, що готується з м’яса, приготованого на вертикальному рожні, що обертається, інколи його зловісно називають “слоновою ногою”. У США іноді доступні схожі форми м’ясного коржа, звані гіро або шаурмою, а в різних частинах світу існують й інші назви.
Хоча ці дані можуть викликати занепокоєння, важливо не судити про всі заклади за цими результатами. Якість і справжність м’яса може дуже сильно відрізнятися, і багато відомих ресторанів пропонують високоякісні варіанти. Як і завжди з хорошою їжею, якість, прозорість і простежуваність є ключовими факторами для довіри споживачів.
Українські суди все частіше ухвалюють рішення на користь громадян, скасовуючи штрафи, накладені територіальними центрами комплектування…
Всесвітня організація охорони здоров'я визначила перелік патогенів, які становлять найбільшу загрозу для людства. Для боротьби…
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про готовність Росії до діалогу зі США, але…
В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію до 7 лютого 2025 року. На особливий період критично…
Перші сильні снігопади очікуються в Україні вже 14-16 листопада 2024 року. Температура впаде трохи нижче нуля, а от…
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 5 листопада ухвалив рішення звільнити голову Міністерства оборони Йоава Галланта. Його посаду…