Це точно не привиди: учені знайшли причину виникнення голосів у голові

Вчені зробили нове відкриття в галузі слухових галюцинацій. Під час нового дослідження з’явилося уявлення про те, чому люди взагалі їх чують, пише Interesting Engineering з посиланням на журнал PLOS Biology.

Повідомляється, що було виявлено два потенційних збої мозкових процесів, що сприяють слуховим галюцинаціям під час таких психічних розладів, як шизофренія. Це стосується “зламаного” корелятивного розряду, який не пригнічує звуки, які генеруються, та “галасливої” еферентної копії, яка змушує мозок чути ці звуки більш інтенсивно, ніж слід.

Дослідження Сін Тяньєма і його колег з Нью-Йоркського університету в Шанхаї включало електроенцефалограму (ЕЕГ) пацієнтів, вимірюючи мозкові хвилі двадцяти пацієнтів із діагнозом шизофренія зі слуховими галюцинаціями і двадцяти пацієнтів із діагнозом шизофренія, які ніколи не відчували таких галюцинацій.

Ці порушення, як виявилося, можуть перешкоджати “правильному розпізнаванню мозком самогенерованих звуків”, що відкриває новий напрямок для лікування. В основному, коли люди готуються говорити, їхній мозок посилає сигнал, “корелятивний розряд”, який пригнічує звук їхнього голосу.

Але коли пацієнти зі слуховими галюцинаціями під час цього дослідження готувалися вимовити склад, їхній мозок не тільки не пригнічував внутрішній звук, а й мав посилену відповідь “еферентної копії” на внутрішні звуки, які відрізнялися від запланованого складу. Учені припускають, що порушені функціональні зв’язки між моторною та слуховою системами мозку опосередковують втрату здатності розрізняти фантазію та реальність.

Крім того, автори доходять висновку, що порушення в цих двох процесах, ймовірно, сприяють слуховим галюцинаціям, і що їхній цілеспрямований вплив у майбутньому може призвести до нових методів лікування таких галюцинацій.

Коломієць Надія

Recent Posts

Схоже на казку: експерти назвали італійське місто, яке варто відвідати в жовтні

Якщо вам не пощастило отримати відпустку влітку, це не означає, що відпустка у жовтні не…

3 хв. ago

Зарплати українців зменшаться: вирахують в жовтні заднім числом

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що законопроєкт, який передбачає підвищення податків та військового збору, набуде…

10 хв. ago

Замість 900 гривень — 15 000 $: у Києві евакуатор “вдало” доставив автівку порушника, авто майже вщент

У Києві чоловіка оштрафували за паркування та евакуювали авто, але під час розвантаження, машину пошкодили, і збитки…

19 хв. ago

Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а…

27 хв. ago

Чому в машині неприємно пахне та як це виправити: поради від експертів

Часто автомобілі можуть ламатися, однак інколи машина може видавати неприємний запах, який незрозуміло, звідки виникає. Експерти організації…

44 хв. ago

Які пальта носити восени 2024 року: сучасні тренди, які підкорюють модниць

У гардеробі кожної модниці має бути декілька варіантів верхнього одягу, які можна носити в залежності…

51 хв. ago