Як легко заснути в літню спеку: сім правил, які можуть допомогти

У побуті висока температура, навіть коли люди її не відчувають, за умови довготривалого впливу на організм призводить до зневоднення, перегріву та виснаження. Все це загалом позначається на сні – на порушення сна в літню спеку скаржаться і дорослі, і дити.

Є декілька правил і порад, як легко заснути в літню спеку. Відповідні лайфхаки запропонував людям професор Кевін Морган, голова відділу клінічних досліджень сну в британському університеті Лафборо.

Зневоднення та виснаження викликають у людини сонливість. Проте вчені не радять дрімати вдень, якщо це не є у вашому розпорядку дня. “Збережена” до ночі сонливість допоможе заснути.

Взагалі зміна звичайного розпорядку дня може легко порушити сон навіть без додаткової спеки. Тож робіть навпаки – якщо бажаєте добре спати, намагайтеся дотримуватися свого звичного часу сну та розпорядку дня, і робіть те, що зазвичай робите перед сном.

Вживайте необхідніх заходів, щоб у вашій спальні було максимально прохолодно вночі. Протягом дня закрийте вікна шторами (жалюзі справляються з цим ще краще), та відкрийте всі вікна перед тим, як лягати спати, щоб був невеликий протяг.

Ще одна, неочевидна порада. У ліжку треба зменшити кількість постільної білизни, але тонкі бавовняні простирадла повинні залишатися. Вони краще за інші вбирають піт.

Використання навіть маленького вентилятора доречно у жарку погоду, бо це сприяє випаровуванню поту та полегшує регулювати внутрішню температуру. Якщо у вас немає вентилятора, вчені радять наповнити грілки крижаною рідиною.

Як варіант, охолодіть шкарпетки в холодильнику та надіньте їх. Охолодження ніг знижує загальну температуру шкіри та тіла.

Зрозуміло, що запобігти зневодненню тіла дуже просто – потрібно пити достатню кількість рідини протягом дня. Але не пийте дуже багато води перед сном, радять фахівці.

Також треба подумати про те, що саме ви п’єте. Про алкоголь й мови нема – його ніколи і нікому не радять. “Алкоголь може допомогти нам заснути, але він сприяє ранньому ранковому пробудженню та погіршенню загальної якості сну”, – застерігають вчені.

Проте треба бути обережними з безалкогольними напоями. Багато з них містять велику кількість кофеїну, який стимулює центральну нервову систему і змушує нас відчувати себе більш активними.

Перед сном було б добре зробити щось заспокійливе. Спробуйте читати, писати або навіть складати шкарпетки. Всі знають пораду перед сном рахувати слоненят (або барашків, або взагалі будь що приємне). Проте не всі розуміють, що це дуже дієвий принцип працює і у випадку з шкарпетками, які ви складаєте.

І навпаки – не намагайтеся на ніч грати у телефоні чи на відеоприставках, навіть якщо ви вважаєте, що це вас заспокоює. Це не так. А блакитне світло телеєкрану (або телефонне світло) змушує нас почуватися менш сонними. До того ж діяльність, навіть в іграх, не заспокоює, а стимулює.

Про користь прохолодного душа влітку знає багато людей. Така ж сама користь є у жарку погоду від теплої ванни перед сном.

Вчені підкреслюють: ванна повинна бути з теплою, а не прохолодною водою. Остання покращить кровообіг – тобто простимулює ваш організм. До того ж прискорений кровообіг спонукає тіло не віддавати. а зберігати тепло.

Діти зазвичай досить міцно сплять у будь-яку температуру. Вони можуть навіть не усвідомлювати, що у кімнаті занадто жарко чи холодно. Тому важливо стежити за температурою у дитячих кімнатах.

Вважається, що найкраще спати, коли оптимальній температурі – між 16 і 20 градусами за Цельсієм.

До речі, коли настає сильна спека, для багатьох людей велика порція морозива може здатися відмінною ідеєю. Але насправді це лише швидке рішення, яке може дати протилежний ефект. Влітку є безліч інших продуктів, які допоможуть упоратися зі спекою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тільки костюма Бетмена не вистачає: “миротворець” Орбан насмішив пафосним відео з Путіним

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який після візиту в Україну відвідав Москву, опублікував відео за підсумками свого…

5 хв. ago

Чи мобілізують громадянина, який не має кількох пальців

До 16 липня військовозобов'язані українці повинні оновити свої дані. Зокрема деякі з них можуть отримати…

10 хв. ago

Виявлено нову частину Сонячної системи: сенсаційне дослідження вчених

Вчені використали телескоп Subaru, щоб здійснити спостереження за околицями Сонячної системи. Нові дані показують, що…

12 хв. ago

Готуйтеся розщедритися: медпослуги в лікарнях стануть платними – у яких випадках

Кабінет міністрів України затвердив перелік випадків, у яких державні та комунальні медичні установи можуть надавати платні медичні…

14 хв. ago

Було понад 500 одиниць: скільки в Росії залишилося літаків “авіаспецназу” МіГ-31

Радянський двомісний надзвуковий всепогодний винищувач-перехоплювач дальньої дії МіГ-31 є одним із найбільш загрозливих літаків в строю ворожої…

25 хв. ago

Ягідне морозиво: готуємо найпростіший літній десерт

Ягідне морозимо – це найпростіший літній десерт, який можна приготувати вдома. До його складу не…

2 години ago