Попереджає ще за 30 років: вчені створили унікальний тест на наявність хвороб серця

Нещодавнє дослідження, що стало одним із найважливіших досягнень у сфері лікування серцево-судинних захворювань, показало, що за допомогою “тристороннього” аналізу крові можна точно передбачити ризик інфаркту або інсульту в пацієнта на 30 років уперед. Такі знання дали змогу вченим створити систему тестування, яка може врятувати мільйони життів і попередити людей про майбутні проблеми на етапі, коли все це ще не пізно виправити, пише The New York Post.

Традиційно для оцінки ризику серцево-судинних захворювань медичні працівники покладалися в основному на аналіз холестерину ЛПНЩ. Однак новий підхід вчених включає в себе два додаткових біомаркери: С-реактивний білок (CRP), показник запалення, і ліпопротеїн (а), тип жиру в крові. Дослідження, що охоплює три десятиліття і охоплює майже 30 000 жінок, показало, що високі рівні цих трьох біомаркерів — холестерину, CRP і ліпопротеїну (а) — сильно пророкують серцево-судинні події.

Результати наукової роботи, опубліковані в журналі The New England Journal of Medicine, показали, що ці біомаркери в сукупності дають більш повне уявлення про здоров’я серця. У дослідженні підкреслюється, що у жінок із найвищим рівнем ліпопротеїну (а) ризик серцево-судинних проблем був на 33% вищим, а у жінок із підвищеним рівнем CRP — на 70%. Доктор Пол Рідкер, провідний автор дослідження, виступає за впровадження цього трикомпонентного тесту в рутинне обстеження людей у віці 30 і 40 років. Він наголошує на важливості раннього виявлення цих факторів ризику, оскільки вони часто залишаються непоміченими під час стандартного обстеження. “Лікарі не лікуватимуть те, що вони не вимірюють”, — зазначає Рідкер, вважаючи, що включення цих біомаркерів до регулярних обстежень може значно поліпшити профілактичне лікування.

Ця розробка здатна зробити революцію в оцінці серцево-судинного ризику, пропонуючи більш тонкий і точний підхід, ніж традиційний тест на холестерин. Отримані під час дослідження довгострокові дані зміцнюють позиції на користь більш детального скринінгу, який може врятувати життя, виявляючи людей з високим ризиком за десятиліття до появи симптомів.

Ліпопротеїн (а) генетично зумовлений і значно варіюється серед різних груп населення. За даними Американської асоціації серця, підвищений рівень ліпопротеїну (а) частіше трапляється в афроамериканців, ніж в інших груп, що може свідчити про необхідність розробки індивідуальних підходів до скринінгу на основі генетичної схильності. У міру продовження досліджень медичне співтовариство може побачити зрушення в бік більш персоналізованої медицини, де такі генетичні фактори відіграватимуть вирішальну роль у профілактичних медичних стратегіях, вважають учені.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago