Мільйони українських дітей можуть залишитися без лікування вже з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні розпочнеться справжній медичний колапс. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) припиняє фінансування майже для 4,9 мільйона пацієнтів, які мають проблеми з верифікацією в електронній системі охорони здоров’я.

В основному йдеться про дітей – 4,6 мільйона з них молодших 18 років і ще не отримали індивідуального податкового номера (ІПН).

Як повідомляє медична журналістка Наталія Бушковська, якщо у пацієнта немає статусу “Успішна верифікація” у реєстрі, йому буде надано коефіцієнт 0. А отже, за таких дітей лікарям не заплатять.

Лікарня

Ця ситуація викликає безліч питань та занепокоєння. Лікарі повідомляють, що проблеми з верифікацією обговорюються давно, і багато хто з них був упевнений, що система працюватиме без збоїв.

“А сказати все прямо і чітко як завжди не вистачає сміливості? Мені пишуть лікарі, які кажуть, що питання про верифікацію виникають давно. Їх заспокоювали, що все буде добре, все буде автоматизовано”, – пише Наталія.

У НСЗУ запевняють, що 1 жовтня таки зроблять оплату за пацієнтів молодше 18 років. Однак це не означає, що проблему вирішено. Необхідні зміни в урядовій ухвалі вже узгоджені, але навіть після цього систему буде перевантажено. Введення ІПН стане справжнім викликом, і це може вибити первинне медичне обслуговування на цілий рік.

Сімейний лікар, скріншот: YouTube

“Слухайте, друзі, це неприпустимо. Занадто багато сил було вкладено в медреформу на різних рівнях, щоб дозволити такі дії”, – каже журналістка.

Ситуація з медичним фінансуванням в Україні залишається напруженою, і батькам варто звернути увагу на можливість верифікації своїх дітей, щоби не зіткнутися з несподіваними труднощами в лікуванні.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Королівський біограф розповів про перший день Чарльза ІІІ на посаді короля

Королівський біограф Роберт Гардман на літературному фестивалі в Генлі розповів про перші години правління короля…

6 хв. ago

FT пише, що українське суспільство “виснажено”, навіть військові на фронті хочуть переговорів

Українське суспільство "виснажено", навіть військові на фронті хочуть переговорів із Росією. Так пише видання Financial…

15 хв. ago

З листопада українці зіткнуться із шокуючим зростанням ціни на електроенергію

З 1 листопада тариф на електроенергію може різко підскочити – до 6,9 гривні за 1…

21 хв. ago

Іран планує ракетний удар по Ізраїлю: названо дату

Іран готовий здійснити атаку на Ізраїль найближчими годинами. Про це повідомляє The New York Times. У матеріалі йдеться, що Ізраїль…

35 хв. ago

Названо найстресовіші професії в Європі: хто у зоні ризику

Освіта та охорона здоров'я, за даними компанії Lepaya, виявилися сферами, де співробітники найчастіше повідомляють про…

41 хв. ago

Must-have сезону осінь-зима 2024/25: сумки, які будуть на піку популярності

Осінь – пора кардинальних змін, і наш гардероб не виняток. Цього сезону дизайнери підготували для…

44 хв. ago