Хворіють молоді: вчені відзвітували про зростання кількості випадків смертельно небезпечної хвороби

Захворюваність на рак молочної залози серед населення неухильно зростає: згідно з нещодавнім звітом Американського онкологічного товариства, з 2012 по 2021 рік вона збільшувалася на 1% на рік. Це зростання особливо помітне серед жінок молодше 50 років, що свідчить про зрушення в демографічній структурі, яка раніше була менш схильна до цього захворювання. Тепер, згідно з доповіддю, багато молодих жінок опинилися в зоні ризику розвитку смертельно небезпечної хвороби, пише The New York Times.

Опублікований звіт, один із найповніших на сьогоднішній день, показав, що до 50 років в однієї з 50 жінок розвивається інвазивний рак молочної залози. Серед молодших жінок, особливо тих, кому за 20, цей показник збільшується на 2,2% на рік. Однак, незважаючи на таке стрімке зростання, загальний ризик у цій віковій групі залишається низьким — 6,5 на 100 000 жінок. У жінок азіатсько-американського/тихоокеанського походження показники захворюваності на рак грудей історично були нижчими, проте зараз захворюваність серед них зростає на 2,7% на рік серед жінок молодше 50 років і на 2,5% серед жінок старшого віку.

Рак молочної залози залишається головним чином хворобою, пов’язаною зі старінням, і більшість випадків припадає на жінок похилого віку, однак зростання захворюваності серед молодих людей викликає занепокоєння, оскільки рак на ранніх стадіях часто буває агресивним і з меншою вірогідністю може бути виявлений під час планових обстежень, які традиційно проводять здебільшого саме серед людей похилого віку.

У відповідь на таку статистику Цільова група з профілактичних послуг США нещодавно знизила рекомендований вік для початку мамографії з 50 до 40 років, а Американське онкологічне товариство радить починати скринінг уже з 40-45 років. Незважаючи на зростання захворюваності на рак молочної залози, рівень смертності значно знизився завдяки досягненням у галузі діагностики та лікування. Смертність від цього захворювання знизилася на 10% за останнє десятиліття і на 44% за останні 30 років. Однак ці поліпшення спостерігаються не у всіх демографічних групах. Ребекка Л. Сігел, епідеміолог з Американського онкологічного товариства, наголосила на необхідності поліпшення доступу до високоякісного лікування для всіх жінок.

За оцінками авторів доповіді, цього року тільки в американських жінок буде діагностовано 310 720 нових випадків інвазивного раку молочної залози, зокрема 13 180 у жінок, молодших за 40 років, і 37 650 у жінок, старших за 40 років. Крім того, очікується 56 500 випадків неінвазивної протокової карциноми in situ. Хоча діагноз ставлять дедалі більшій кількості жінок, виживаність покращується, проте нерівність у результатах свідчить про необхідність поліпшення доступу до медичної допомоги та більш ранньої діагностики для всіх класів.

Кілька факторів сприяють зростанню кількості випадків раку молочної залози. За словами доктора Ахмедіна Джемаля з Американського онкологічного товариства, основний вплив мають зміни в репродуктивному житті жінок. Дедалі більше жінок відкладають дітонародження або вирішують не заводити дітей, і дедалі менше годують грудьми, що, як вважається, захищає від раку грудей. Ранні менструації та пізня менопауза є додатковими факторами ризику, збільшуючи довічний вплив естрогену на організм жінки, що може сприяти зростанню клітин у тканині молочної залози. Зростаючий рівень ожиріння, особливо серед жінок у постменопаузі, також підвищує цей ризик.

Ведення здорового способу життя, включно з регулярними фізичними вправами та відмовою від алкоголю, може допомогти знизити ризик розвитку раку грудей, у той час як фактори довкілля, як-от вплив хімічних речовин, що імітують гормони, є підозрілими для науковців, але ще не достатньо вивченими, можливими джерелами проблем.

Раніше Фокус писав про потенційну ознаку раку підшлункової залози, яку не варто ігнорувати. Цей рак є одним із найпотаємніших і має низький шанс виживання, тому раннє виявлення дуже важливе в ситуації, де на кону завжди стоїть життя.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Демобілізація в Україні: військовий відповів, чи реально це зараз

Командир підрозділу ударних безпілотників Ігор Луценко пропонує відмовитися від ідеї фіксованих термінів служби на користь…

3 години ago

Підполковник запасу ЦАХАЛ розповів, як Ізраїль відбивав масовану атаку Ірану

Іран завдав потужного ракетного удару по Ізраїлю. Для атаки Тегеран використав сотні балістичних ракет. В…

3 години ago

На пенсію треба збирати самостійно: держава платитиме копійки

В Україні вже 20 років анонсують масштабну пенсійну реформу, але її досі не втілено. Пенсії в Пенсійному…

4 години ago

Під Москвою застрелили колишнього “міністра” “ЛНР”: цікаві подробиці

У Росії в Підмосков'ї з вогнепальним пораненням голови знайшли "екс-міністра" палива, енергетики та вугільної промисловості…

4 години ago

Пенсії та зарплати стануть меншими: що готує влада українцям

Уряд України запропонував заморозити мінімальні пенсії, зарплати та прожитковий мінімум на наступні три роки, починаючи…

5 години ago

Долар по 45 гривень до кінця 2024 року: експерт розповів, до якого курсу готуватись українцям

Усі українці звернули увагу на те, що при затвердженні бюджету нашої країни на 2025 рік…

5 години ago