Українці почали боятись військових: психіатр пояснив, що не так у суспільстві

Українці все частіше почали відчувати страх стосовно військових. Самі військові розповідають, що в останній рік спостерігається тенденція, що їх уникають та жахаються.

“Я вважаю, що це пов’язано з тим, як влада вирішувала питання мобілізації, з людини, до якої відчувають повагу, для пересічної людини військовий перетворюється на людину до якої відчувають страх, яка підсилює власні докори сумління, якої уникають”, — пояснив в інтерв’ю NV Олександр Федорець, досвідчений психотерапевт і психіатр, який займається військовими травмами.

За його словами, ключовим у стані українських захисників після закінчення війни є ставлення суспільства, його підтримка, приняття та повага, які були на початку повномасштабного вторгнення.

“Провідний запит, з якими я стикаюся зараз серед військових, не гостра реакція на стрес, а виснаження, яке супроводжується образою на державу, політиків, іноді суспільство. Суб’єктивно у військових є зараз відчуття, що їх маргіналізують, що їх зрадили, що їх ніхто не підтримує. Це не обов’язково так, але це частина їх психічного досвіду, і це небезпечна тенденція, що може зрештою призвести до розколу між цивільною спільнотою та військовими”, — додає психіатр.

Психологічний стан українців

Очільниця Департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони Оксана Сухоруков заявила, що посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) становить 29% від усіх невралгічних захворювань, пов’язаних зі стресом, на які страждають українські захисники.

Також зростає кількість випадків домашнього насильства. При цьому 60% фігурантів – військовослужбовці.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

33 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

34 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

35 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

46 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

48 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

49 хв. ago