Канабіс перемагає алкоголь: учені оприлюднили нову статистику вживання різних речовин

У 2023 році вживання канабісу і галюциногенів серед дорослого населення одних лише США сягнуло рекордного рівня, продовжуючи тенденцію зростання споживання серед людей у віці від 19 до 30 і від 35 до 50 років. Дедалі частіше дорослі люди в усьому світі звертаються до подібних речовин з цілої низки причин, що змусило вчених серйозно відстежувати цю статистику, пише UPI.

Такі дані отримано під час останнього дослідження-опитування “Моніторинг майбутнього”, проведеного Інститутом соціальних досліджень Мічиганського університету та Національним інститутом здоров’я США. У дослідженні відзначається помітне зрушення в структурі споживання психоактивних речовин: дедалі більше дорослих віддають перевагу цим речовинам, тоді як традиційне куріння сигарет продовжує знижуватися в цих вікових групах.

Дані опитування показали, що обидві вікові когорти значно скоротили споживання тютюнових цигарок, і ця тенденція зберігається останніми роками. Однак у споживанні алкоголю спостерігається розрив між групами. У молодшій групі, у віці від 19 до 30 років, спостерігається зниження рівня пияцтва, що досяг історично низького рівня. Навпаки, у віці від 35 до 50 років спостерігається зростання вживання алкоголю порівняно з даними п’яти- і десятирічної давності. Особливо важливим результатом дослідження є зростання вживання канабісу серед молодих жінок, які вперше за всю історію дослідження перевершили своїх однолітків-чоловіків. Однак у старшій когорті чоловіки, як і раніше, повідомляють про більш високий рівень вживання канабісу, ніж жінки.

Загалом споживання канабісу залишається високим: близько 42% дорослих віком від 19 до 30 років і 29% дорослих віком від 35 до 50 років повідомили про вживання канабісу минулого року. Алкоголь залишається найпоширенішою речовиною, хоча молоді дорослі п’ють менше, ніж будь-коли раніше, причому його вживання за останній місяць і вживання у великих кількостях помітно знизилося порівняно з попереднім роком. Навпаки, у старшій віковій групі споживання алкоголю дещо зросло, як у плані місячного вживання, так і в плані постійного пияцтва, порівняно з тенденціями останнього десятиліття.

Доктор Нора Волков, директор Національного інституту зі зловживання наркотиками NIH, наголосила на важливості подальших досліджень впливу цих речовин, особливо в міру появи на ринку нових продуктів. “Ці результати наголошують на нагальній необхідності проведення ретельних досліджень потенційних ризиків і користі канабісу та галюциногенів”, — заявила вона, відзначаючи мінливий ландшафт вживання психоактивних речовин і його наслідки для здоров’я населення.

Зростання поширеності вживання канабісу узгоджується з ширшими суспільними тенденціями до легалізації та зміни уявлень про безпеку і користь цього наркотику. Аналогічним чином, зростаючий інтерес до галюциногенів, особливо у зв’язку з їхнім потенційним терапевтичним використанням, відображає значні зміни у ставленні до цих речовин як з медичної, так і з рекреаційної точки зору населення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago