Фінанси

Російським банкам закрили більше половини рахунків у доларах та євро по всьому світу

Російська економіка продовжує втрачати фінансові зв’язки зі світом та можливості проводити операції в основних глобальних валютах.

З початку 2022 року кількість валютних кореспондентських рахунків банків РФ у доларах США та євро скоротилася на 55%, звітував ЦБ РФ в «Огляді фінансової стабільності».

Процес, який розпочався з першою хвилею західних санкцій, що відрізала від системи SWIFT найбільші російські держбанки, не вщухає, визнає регулятор: за період з жовтня 2023 року до квітня 2024-го кредитним організаціям РФ закрили ще 17% коррахунків.

“У звітний період продовжилася тенденція скорочення кореспондентських зв’язків у токсичних валютах з банками-нерезидентами”, – пише ЦБ, додаючи, що країни, які Кремль називає “дружніми”, також не поспішають наводити фінансові мости з Москвою.

Позитивна динаміка кореспондентських відносин у валютах «дружніх» країн сповільнилася у зв’язку з санкціями, ухваленими США у грудні 2023 року та ускладнили взаємодію російських банків із закордонними партнерами, йдеться в огляді.

Йдеться про нові повноваження американського Мінфіну, який відтепер може вводити санкції, аж до відключення доларових розрахунків проти будь-яких банків світу, які сприяють російському ВПК. Загроза включення до «чорних списків» вже змусила банкірів у Туреччині, ОАЕ та Китаї блокувати платежі на адресу російських компаній.

Внаслідок постачання в РФ імпортних товарів почали скорочуватися — на 18%, за даними ЦБ РФ на травень. Китай — ключовий торговельний партнер Кремля, який забезпечує половину всього імпорту до РФ, — зрізав постачання майже на 15%, імпорт турецьких товарів упав на третину.

Російські експортери продовжують продавати на ринку валюту, дотримуючись президентського указу: у березні вони «викинули» на ринок $13 млрд, у квітні $13,2 млрд. У порівнянні з початком року продаж навіть зріс, вказує ЦБ: у січні та лютому це було $11, 7 млрд. на місяць.

Однак валютний виторг все частіше «зависає» за кордоном через відмову банків обвертати платежі, випливає зі статистики регулятора: за січень–квітень іноземні активи російських компаній підскочили на $33,2 млрд. Це сталося, зокрема, через «лаги в розрахунках». із зовнішньоекономічної діяльності», зазначав ЦБ, звітуючи за платіжним балансом економіки в травні. Пік проблем припав на березень, коли за кордоном «застрягли» $15,5 млрд.

Валюти в Росії дедалі меншає, і це стосується навіть юанів, визнає центробанк: з грудня, коли платежі зіткнулися з проблемами, у російських банків спостерігається зниження ліквідних активів у китайській валюті. У результаті банки, які минулого року були «донорами», забезпечуючи юанями «колег», самі зіткнулися з необхідністю шукати китайську валюту.

«Ряд великих банків, які раніше розміщували юаневу ліквідність, у першому кварталі 2024 року почав залучати її», — вказує ЦБ. В результаті різко зріс попит на юаневі кредити від центробанку, які той надає в рамках операцій «своп». Максимальний обсяг ЦП довелося залити на ринок у лютому, коли його юаневі ліміти були повністю обрані.

“При цьому концентрація контрагентів Банку Росії за операціями “валютний своп” була відносно низькою, що свідчить про наявність потреби в доступі до додаткової юаневої ліквідності з боку ринку в цілому, а не лише окремих великих учасників”, – йдеться в огляді.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

12 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

28 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

37 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

50 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

60 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago