Categories: Фінанси

Обмеження на грошові перекази між картками фізосіб: як законно їх обійти

Кожен українець з 1 жовтня 2024 року зможе в одному банку проводити таких лише на 150 тис. грн на місяць. Є винятки для громадян з великими офіційними доходами, волонтерів та тих, хто перейде на IBAN. Про що варто знати, пише видання «Мінфін».

На отримання коштів обмежень немає

НБУ тимчасово, з 1 жовтня 2024 року по 31 березня 2025-го, затвердив ліміт для вихідних місячних p2p-платежів у розмірі 150 тис. грн для однієї фізособи в одному банку (на всі картки/рахунки у сумі). Саме вихідних! Отримання коштів не обмежується.

«При цьому кількість трансакцій (вихідних/вхідних) може бути будь-якою, обговорюється лише їхній загальний обсяг. А банк враховуватиме у ліміт переказів між фізособами тільки p2p — це перекази, що проводяться за номером, вибитим на кожній картці, 16 цифр. Але не рахуватиме в обумовлені 150 тис. грн перекази за номером рахунку, який також має кожна карта. Йдеться про міжнародний номер банківського рахунку IBAN (International Bank Account Number), що складається з 29 символів — дві літери (UA) та 27 цифр», – пояснили фінансісти.

Які є винятки

Національний банк передбачив кілька важливих винятків, коли українець зможе робити перекази фізособам на суму понад 150 тис. грн на місяць:

  • Якщо перекази проходять за номерами рахунків — з IBAN однієї особи на IBAN іншої (коли не використовується 16-значний номер картки). Ліміту немає, можна сплачувати будь-яку суму. Але важливо пам’ятати різницю між номером рахунку (IBAN) та номером картки (16 цифр на пластику): якщо гроші ходитимуть між номером рахунку та номером картки (код операції A2C), то трансакції включатимуться до лімітованих 150 тис. грн.
  • Коли людина перераховує гроші сама собі — проводить перекидання між власними рахунками. Але це працює лише в рамках одного банку, коли банк бачить, на кого оформлено картку.
  • Коли власник рахунку офіційно зареєстрований як волонтер, він може проводити перерахування без обмежень. А що ще важливіше: якщо благодійник перераховуватиме донат на рахунок офіційно зареєстрованого волонтера, то подарована сума не враховуватиметься у заявлені 150 тис. грн.
  • Якщо людина зможе офіційно підтвердити банку розмір місячного доходу вище 150 тис. грн., то зможе проводити p2p-платежі вже не на 150 тис. грн./міс., а на суму цього доходу.


Як робити волонтерські збори

Нацбанк у своїй ухвалі наказав банкам не обмежувати транcакції для таких осіб. Водночас, це не означає, що всі можуть стати волонтерами на словах і вільно ганяти гроші.

Марина Павленко з Глобус Банку пояснила критерії, що визначають волонтерство:

• Офіційна реєстрація волонтерської діяльності.
• Фізособа не є офіційним волонтером, але проведення волонтерських зборів коштів — для нього типовий вид діяльності.
• Наявність листа, від держоргану або військової частини, що підтверджує, що дана особа є волонтером і допомагає в їх діяльності.
• Фізособа може подати банку інформацію про заплановану діяльність у майбутньому (збір коштів) із зазначенням мети збору, очікуваних сум, термінів зборів та ін.

«У більшості випадків на практиці це виглядає так: на рахунок волонтера надходять кошти від фізосіб, а потім ці кошти з рахунку витрачаються на придбання потрібного обладнання, спорядження, лікарських засобів, дронів, автомобілів. Наприклад, дуже часто в мережі анонсуються збори на купівлю пікапів для воїнів того чи іншого підрозділу ЗСУ. Іншими словами, волонтер усі одержані кошти не перераховує на карти фізосіб, а спрямовує на придбання потрібних речей», — уточнила Павленко.

Банки стежать за цільовим використанням волонтерських коштів, хоч ситуації бувають різні. Тому експерти рекомендують звертатися до фінансистів за консультаціями, і уточнювати всі поточні нюанси — можуть знадобитися документи, що підтверджують.

Як законно обходити p2p-обмеження

Людям, які часто і багато переказують кошти з карткових рахунків і не хочуть вираховувати суми, що відправляються, і відповідати на питання банкірів, у контексті нововведення Нацбанку дають кілька ключових порад.

Перше — відкрити більше рахунків у різних банках. Саме в різних, оскільки всі платежі в одному банку будуть відстежуватись та підсумовуватись. В Україні на даний момент 62 банки, та чинним законодавством людині не заборонено відкрити рахунок у кожному з них. Зазвичай людям вдається обходитися 3−5 рахунками на різні потреби, максимум — 10-ю.

Проходячи фінмоніторинг у кожному банку під час підписання договору, можна пред’являти ту саму довідку про зарплату або податкову декларацію ФОПу, наприклад, на 200 тис. грн, якщо людина непогано заробляє і хоче робити багато переказів. При 10-ти рахунках можна щомісяця ганяти до 2 млн грн, не викликаючи підозр у кожній окремо взятій фінустанові. Адже банки не знають і рідко наводять довідки про рахунки клієнтів один у одного.

Друге — перейти на перерахування за номерами рахунків — за IBAN. Ці 29 букв/цифр вказані для кожного карткового рахунку, їх не складно знайти у стандартному мобільному застосунку. Наприклад, у Приватбанку після завантаження Приват-24 у смартфоні для цього достатньо 3-х кліків.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

3 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

5 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

29 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

38 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

45 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

50 хв. ago