Categories: Фінанси

Чи можуть заблокувати банківські рахунки через ухилення від мобілізації

У разі несплати штрафу за порушення правил військового обліку (зокрема за неоновлення протягом 60 днів даних у ТЦК) військовозобов’язаному можуть заблокувати банківські рахунки. Така інформація поширюється в телеграм-каналах.

Водночас опитані банкіри її спростовують.

Банкіри кажуть, що штраф призначає тільки суд. І якщо його не сплатять, то виконавча служба може списати кошти з рахунку громадянина – але тільки на ту суму, якій дорівнює штраф. Згідно з уже проголосованим у першому читанні законопроєктом, його сума може становити від 17 до 22,5 тисяч гривень.

“Заарештовується саме сума штрафу, а не рахунок. Що це означає на практиці? Якщо штраф 22,5 тисячі гривень і на рахунку є такі гроші або більше, то саме ця сума буде автоматично списана і людина продовжить далі вільно користуватися рахунком. Але якщо там буде менше коштів – скажімо, тільки 10 тисяч гривень, – то їх спишуть і рахунок заблокують до подальших надходжень. Далі списуватимуться всі суми, що надійшли, поки виконавець не спише потрібну суму. Хоча під час воєнного стану у власника рахунку є право на послаблення згідно із законом номер 3048-IX, який набрав чинності в травні 2023 року. Але для цього потрібно написати окрему заяву судовому виконавцю, і той буде зобов’язаний звільнити від автоматичних списань по дві мінімальні зарплати щомісяця – це 16 тисяч гривень щомісяця. Ця сума залишатиметься на рахунку, і тільки все, що більше, підлягатиме списанню до виплати всього боргу за судом. Тобто якщо на рахунку щомісяця не буде більше 16 тисяч, то і списувати нічого не будуть”, – сказали “Стране” в керівництві одного з банків.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кулеба розкрив інформацію про переговори 2022 року

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на інформацію про те, що Україна і Росія нібито майже…

33 хв. ago

РФ застосовує нову тактику біля Часового Яру,- погляд

У районі Часового Яру Донецької області ситуація залишається складною.

47 хв. ago

ТОП-5 трендових кольорів у літку

Літо - час яскравих кольорів і стильних відтінків, які підкреслюють сезонні тенденції моди

50 хв. ago

Естонія розглядає можливість відправки військ до України

Уряд Естонії серйозно обговорює можливість відправки військ в Україну, аби естонські військові взяли на себе…

57 хв. ago

На околицях Вовчанська йдуть бої

Росіяни, які нещодавно змогли захопити село Лук'янці Харківської області, зберігають намагання просунутись Липецькому напрямку – на околицях…

1 годину ago

Шольц оголосив про допомогу Україні у 2024 році

Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

2 години ago