Categories: Фінанси

Заплатять за все: податкова почала «полювання» на «ліві» транзакції українців

В Україні набирає обертів масштабна податкова операція: звичайним громадянам, що здають свої банківські рахунки для сумнівних фінансових операцій, почали донараховувати податки. На це звернув увагу голова комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі, пише Стіна.

Гетманцев зазначив, що використання особистих банківських рахунків для так званих «дропів», тобто переказів від третіх осіб у цілях відмивання грошей, тепер не пройде безкарно. У країні вже завершено 425 перевірок, і за їхніми результатами донараховано майже 224 мільйони гривень податкових зобов’язань. У деяких випадках суми просто шокують: наприклад, один громадянин отримав на свій рахунок 17,4 мільйона гривень, за що тепер зобов’язаний заплатити 4,2 мільйона гривень податків.

Чому транзитні операції обкладаються податками

За українським законодавством, усі доходи мають обкладатися податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовим збором у 1,5%. Тобто, навіть якщо ви заробляєте кілька відсотків від транзакцій як посередник, це все одно є доходом, що підлягає оподаткуванню.

«Застерігаю громадян від участі у сумнівних операціях. Не дайте себе обдурити та втягнути у фінансові злочини. Передавання банківської картки чи рахункових даних може обернутися величезними податками», – попередив Гетманцев.

«Дропи» та відмивання грошей: як працює схема

Відомо, що підозрілі рахунки часто використовують для обробки незаконних коштів. Серед «замовників» таких послуг можуть бути як представники онлайн-казино, контрабандисти, так і російські спецслужби. Вони скуповують банківські рахунки українців, щоб здійснювати свої фінансові операції, уникаючи перевірок. Ці операції отримали назву «дропи», і саме такі схеми зараз активно розкриває податкова.

Щоб зменшити ризики відмивання коштів, Національний банк України (НБУ) запровадив обмеження на перекази з картки на картку. Тепер перевести суми понад 150 тисяч гривень за допомогою такої схеми буде значно важче.

Боротьба з «дропами» набирає обертів

НБУ вже виявив близько 80 тисяч випадків «дропів» і продовжує аналізувати транзакції, щоб виявити подібні схеми. Податкова служба попереджає: ті, хто здає свої рахунки для таких операцій, ризикують залишитися не лише з донарахованими податками, а й із серйозними штрафами.

Романчук Микола

Recent Posts

Для жінки-робота зробили чоловіка і вони тут же посварилися

Британці створили роботів, які повністю імітують людські емоції. Гуманоїдні роботи Амека та Азі працюють на штучному…

6 хв. ago

Польща посилює вимоги до отримання Карти поляка: що зміниться для українців з 2025 року

Міністерство закордонних справ Польщі оголосило про запровадження суворіших вимог щодо отримання Карти поляка з 2025…

13 хв. ago

Від 8 до 10 тисяч доларів: повісять на кожного українця – інакше електрики не буде

Як проінформували українців, що $8-10 тисяч коштує повна енергонезалежність приватного будинку. Про це розповів голова Ради Української Асоціації поновлюваної…

16 хв. ago

“Війна в Україні стала глобальною катастрофою”: The Guardian про крах стратегії Джо Байдена

Нездатність США стримати конфлікт призвела до величезних страждань і геополітичних змін. Ніхто у світі тепер…

19 хв. ago

Тисяча від Зеленського: хто і коли може отримати та куди витратити

З 1 грудня українці отримають по одній тисячі гривень. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, анонсуючи…

41 хв. ago

Потрібно більше людей: в Україні заговорили про мобілізацію з 23 років

Мобілізація в Україні має продовжуватися, оскільки ніхто, крім українців, не переможе росіян. При цьому мобілізаційний…

50 хв. ago