Categories: Фінанси

Швейцарія втрачає статус глобального банківського раю

Швейцарія, країна, яка багато років тримала корону лідера світового фінансового ринку, зараз стоїть на порозі значних змін. Згідно з дослідженням, проведеним Deloitte, Швейцарія все ще утримує найбільшу частку глобальних активів, але її перевага поступово випаровується. Це вже не та непорушна вершина, якою Швейцарія була ще кілька років тому.

На початку 2023 року в Швейцарії на правах довірчого управління знаходилося активів на суму $2 174 млрд, що становить приблизно 21% всіх транскордонних активів у світі. Однак ця частка зменшилася з 24%, що була ще чотири роки тому. Тим часом Велика Британія та США, хоча і мають дещо менші активи ($2 166 млрд і $2 109 млрд відповідно), стрімко скорочують розрив.

Серед головних причин такого послаблення експерти називають кризу банку Credit Suisse, через яку Швейцарія втратила до $183 млрд у період з 2022 по середину 2023 року. Лише після злиття з UBS ситуація стабілізувалася, але клієнти все ще відчувають наслідки цього падіння, яке помітно похитнуло репутацію країни як фінансової цитаделі.

Незважаючи на ці виклики, Швейцарія зберігає ряд переваг, що дають їй конкурентні переваги: висококласна інфраструктура, захист прав власності, професійні кадри. Клієнти з Європи та Близького Сходу, як і раніше, віддають перевагу Швейцарії завдяки її стабільності та надійності. Проте запровадження нових податкових та нормативних обмежень, а також довготривалі наслідки кризи Credit Suisse можуть знизити привабливість Швейцарії в довгостроковій перспективі.

Отже, незважаючи на те, що грошей у світі все більше, позиції Швейцарії як фінансового гіганта вже не такі непохитні. Залишається питання: чи зможе країна повернути колишню славу або ж інші центри, такі як Лондон, Нью-Йорк, Гонконг чи Сінгапур, зайдуть на її місце?

Романчук Микола

Recent Posts

Авто, які не підведуть взимку: найкращі моделі на 2025 рік

Зима вже на горизонті, і настав час задуматися, як забезпечити собі безпечне водіння на засніжених…

4 хв. ago

Колишні британські колонії хочуть пред’явити Лондону рахунок за работоргівлю – Reuters

Країни, які в минулі століття мали статус колоній Сполученого королівства, зажадали від Лондона репарації за…

22 хв. ago

Об’єкти ядерної програми і не тільки: ЗМІ дізналися, які цілі вразив Ізраїль в Ірані

У ніч на 26 жовтня ізраїльські сили завдали кілька хвиль ударів, що отримали кодову назву…

41 хв. ago

Євро може обвалитися на 10% і впасти нижче за долар

Якщо Дональд Трамп знову стане президентом США, євро може різко просісти – на цілих 10%,…

50 хв. ago

Коло замкнулося: як реагують на “бусифікацію” суди та чому ТЦК стали зоною поза законом

В Україні набирає обертів явище, яке в народі вже отримало свою назву – «бусифікація». Так…

51 хв. ago

Зіпсована цибуля: McDonald’s та інші мережі переписують меню після гучного скандалу

Американські мережі швидкого харчування, схоже, оголосили війну... цибулі. Причина? Спалах інфекцій, викликаних кишковою паличкою, у…

1 годину ago