Categories: Фінанси

Українські облігації зростають через ставки на можливу перемогу Дональда Трампа

Фонди активно купують українські доларові облігації, вважаючи, що перемога Дональда Трампа на виборах у США може сприяти швидшому завершенню війни з Росією. У жовтні українські облігації забезпечили майже 6% дохідності, що є одним з найкращих результатів серед ринків, що розвиваються, з цінами, що наблизилися до 50 центів за долар по всій кривій до погашення. Про це пише Bloomberg. 

Облігації, виплати по яких прив’язані до економічних показників України, торгуються на рівні понад 70 центів за долар, що є найвищим показником з часу повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, коли вони впали до менш ніж 15 центів. Дмитро Божко з компанії Dragon Capital зазначив, що фонди інвестують у ймовірність того, що президентство Дональда Трампа може сприяти швидшому досягненню перемир’я.

“Ця думка доволі поширена на ринку. Особливо це стосується облігацій з погашенням у 2035 та 2036 роках”, – сказав він, маючи на увазі облігації, випущені після угоди про реструктуризацію боргу, укладеної в серпні цього року.

Минулого місяця Трамп та президент України Володимир Зеленський зустрілися у Нью-Йорку, щоб обговорити плани щодо врегулювання конфлікту. Після зустрічі Трамп сказав, що він «багато чому навчився», але їхня розмова не змінила його позицію щодо того, що переговори з Володимиром Путіним можуть покласти край бойовим діям. В інтерв’ю Bloomberg минулого тижня Трамп відмовився відповідати на заяви про те, що він розмовляв з Путіним після звільнення з посади, але сказав, що було б «розумно», якби він це зробив. Трамп заявив, що хотів би, щоб війну в Україні було «врегульовано» ще до вступу на посаду, і відмовився відповідати на запитання, чи хоче він, щоб Україна виграла. Його кандидат у віцепрезиденти, Джей Венс, виступав за припинення фінансової підтримки України та голосував проти пакетів допомоги у Сенаті.

«Ринок починає оцінювати ймовірність пришвидшення мирних переговорів» як під час президентства Трампа, так і до нього, сказав Тис Лоу, портфельний менеджер компанії Ninety One UK Ltd. «Це спонукало Україну впорядкувати свої справи, щоб уникнути поганих угод». Угода між власниками облігацій і Урядом України наприкінці серпня про реструктуризацію 20 мільярдів доларів боргу посилила оптимізм інвесторів. Однак деякі кажуть, що купують борг, попри, а не через можливість повернення Трампа до Білого дому.

Трамп заявив, що у нього є план швидкого закінчення війни, хоча відсутність подробиць про те, як він збирається цього досягти, крім розмови з Путіним, а також мізерні подробиці про те, як виглядатиме будь-яка угода, отримана Трампом для України, викликали занепокоєння у Києві. Європейські союзники також побоюються, що друге президентство Трампа поставить під загрозу майбутню американську допомогу Україні. Каан Назлі з Neuberger Berman скептично ставиться до угоди Трампа, коли йдеться про Україну.

«Схоже, є деяке хвилювання щодо сценарію, що перемога Трампа/Венса відкриє нові переговори про припинення вогню між Росією та Україною. Однак ми вважаємо, що цей оптимізм є недоречним. Сторони далекі одна від одної, а російські вимоги до України досить максималістські», — додав Назлі.

Neuberger Berman має надмірну вагу в українських облігаціях, тобто він володіє більшою їх кількістю, ніж припускають базові ваги, порівнюючи з іншими активами, а його позитивний погляд заснований на «тривалій підтримці Заходу і зближенні з ЄС», сказав Назлі. BofA Securities також радить інвестувати в українські облігації, стверджуючи, що співвідношення ризику та дохідності у цьому випадку є асиметрично позитивним.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Києві винесено перші вироки ухилянтам

У Києві суди винесли перші вироки чоловікам за ухилення від призову на військову службу. Як повідомляє Відділ комунікації поліції…

8 хв. ago

У Європі вимагають скасувати переведення годинників

Депутати Європарламенту направили голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн вимогу виконати обіцянку скасувати переведення часу із зимового…

17 хв. ago

Українським біженцям у Франції наказали покинути державні помешкання – Le Monde

На сході Франції місцева влада наказала українцям висилитись з помешкань, які були надані державою. Щонайменше…

25 хв. ago

Золоту прогнозують шалений прорив на ринку: скільки може коштувати метал

Золото з початку 2024 року суттєво зросло в ціні. Проте деякі експерти вважають, що дорогоцінний…

37 хв. ago

Опалювальний сезон на межі зриву? Мільйони українців можуть залишитися без тепла та газу

Україна готується до майбутнього опалювального сезону із запасами понад 12,2 млрд кубометрів газу. Проте експерти…

46 хв. ago

Чоловікам віддаватимуть дітей після розлучення: з’явився революційний законопроект

17 жовтня 2024 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт #12132, який має на…

54 хв. ago