Categories: Фінанси

Ощадбанк заганяє отримувачів виплат у “штучний” борг: кому треба хвилюватися

Клієнти Ощадбанку скаржаться на те, що банк стягує більше грошей, ніж є на рахунку, за рішенням виконавчої служби. Проблема полягає в тому, що суми, які надходять на картку для соціальних виплат, не тільки арештовуються, але й через це виникає борг на рахунку.

Одна зі скарг на порталі “Мінфін” описує ситуацію, коли банк списав арештовані кошти з картки для соціальних виплат, навіть коли ця картка вже була в мінусі. Клієнт незадоволений тим, що банк блокує неіснуючі суми і утворює штучний борг.

Також скаржаться, що списані кошти не відображаються в системі “Дія” і не видно протягом кількох місяців. В Ощадбанку пояснюють, що не завжди є технічна можливість відкрити окремий рахунок для соціальних виплат.

Тому, якщо рахунок для отримання зарплати, пенсії або соціальної допомоги є звичайним поточним рахунком, на нього можуть накладатися арешти на всі доступні кошти, включаючи цільові. Це пов’язано з відсутністю можливості розділити цільові кошти і звичайні на одному рахунку.

У відповідь на скарги Ощадбанк пояснює, що проблема виникає через технічні обмеження. Соціальні виплати, такі як зарплата, пенсія, стипендія або соціальна допомога, зазвичай зараховуються на поточний рахунок, який може бути також використаний для особистих потреб клієнта. Це означає, що в таких випадках банк не може відкрити окремий рахунок виключно для соціальних коштів.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

2 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

17 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

32 хв. ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

47 хв. ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

57 хв. ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

1 годину ago