Categories: Фінанси

Долар по 45 гривень – нова реальність? Економіст розповів, чого очікувати від курсу валют

Девальвація гривні триватиме, проте Національний банк має ресурси, щоб уповільнювати цей процес, тому різкого падіння курсу не очікується. Про це заявив економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк в ефірі “Українського Радіо“.

Золотовалютних резервів НБУ достатньо, щоб уникнути різкого обвалу гривні. Однак і сподіватися на відчутне зміцнення національної валюти в найближчому майбутньому не варто.

Курс долара. Фото: Youtube

Очікувати, що гривня буде зміцнюватися і курс долара буде не 41, але знову 36, не варто. Гривня поступово девальвуватиме, втім в НБУ є достатньо інструментів і впливу для того, щоб ця девальвація була доволі повільною і адекватною“, – заявив економіст.

Максим Самойлюк зазначив, що долар по 45 гривень може стати новою реальністю, але до кінця наступного року. За різними прогнозами цього року американська валюта може подорожчати приблизно до 42 гривень.

Обмінник. Фото: скрін youtube

Робити прогнози щодо курсу – справа невдячна, але макроекономісти очікують, що на кінець цього року долар коштуватиме близько 42 гривень, а на кінець 2025 – близько 45 гривень. Тобто мова не йде про блискавичне знецінення гривні“, – наголошує експерт.

Економіст також додав, що в умовах повномасштабної війни ситуація змінюється досить динамічно, тому цифри у прогнозах можуть коливатись в обидві сторони.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

3 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago