Categories: Фінанси

Влада готує українцям підвищення податків – ймовірно, вже з липня

Українцям готують підвищення податків. Це вже вирішене питання. Наразі невідома лише точна дата, з якої доведеться платити більше. Ймовірно, це може статися вже у липні.

Про те, наскільки більше доведеться платити, йдеться у матеріалі OBOZ.UA.

Незважаючи на непопулярність такого рішення, влада, очевидно, не буде довго зволікати із підвищенням податків, адже в бюджеті нічим заповнити велетенські прірву у 400 мільярдів гривень. Отже податки підвищать, інакше цю діру ніяк не заповнити.

Як зміняться податки

Вирішено підвищити військовий збір. Зараз він становить 1,5%, а відповідно до планів має бути 5%. Цей податок буде платитись із зарплати усіх найманих працівників, бо він фактично є частиною податку на доходи фізичних осіб. Тобто з кожного українця братимуть додатково 3,5% податку. Таке підвищення військового збору, відповідно до підрахунків, має збільшити надходження до бюджету приблизно на 94 мільярди.

Зросте ПДВ. Податок на додану вартість платиться не з зарплати найманих працівників. Його платять роботодавці. Зараз ПДВ дорівнює 20%. І поки що остаточно не вирішено, на скільки його підвищать. Розглядають два варіанти: 2% або 3. Відомо, що підвищення ПДВ на 1% дає додатково в казну близько 40 мільярдів гривень. Отже, якщо його підвищать на 3%, то це дасть 120 мільярдів. В сумі підвищення військового збору та підвищення ПДВ допоможе додатково залучити понад 200 мільярдів гривень.

Де взяти ще стільки ж, поки що невідомо. Кажуть, що такий результат може дати економічне бронювання. У цьому випадку, якщо бронювання дозволять і ФОПам, то це може дати ще 200 мільярдів до бюджету.

Доходи від економічного бронювання поки що під питанням

Втім, історія з економічним бронювання депутатами та урядом ще не дописана до кінця. Цю ідею дуже несхвально сприймають у суспільстві. Через це влада вагається у доцільності такого виду бронювання. Але велика бюджетна нестача може спонукати можновладців до непопулярних рішень.

Втім, і саме підвищення податків популярним не назвеш. Але українці фактично опинились у безвиході: плати більший податок або йди воювати – третього варіанту немає. Тому, ймовірно, більшість обере податки.

Коломієць Надія

Recent Posts

Мобілізація жінок в Україні: яких змін варто очікувати з 1 липня

З 1 липня в Україні діятимуть правила військового обліку жінок, які набули чинності ще у…

37 секунд ago

Так огірки ви ще не їли: просто нафаршуйте їх фетою

Набридло готувати з огірків тільки хрумкий салат і холодний суп ? Тоді пропонуємо нафарширувати їх – і така закуска…

3 хв. ago

Відень став лігвом шпигунів РФ: у WSJ розповіли, як кілери пілота Кузьмінова отримали гроші

Росія зараз активно використовує Австрію на користь своїх спецслужб, в тому числі наземним шляхом переправляє…

4 хв. ago

Названо шкідливі звички водіїв, які можуть “вбити“ автомобіль

Багато сучасних автомобілів мають досить велику надійність. Деякі моделі можуть проїхати десятки тисяч кілометрів без…

10 хв. ago

Війна за їжу і воду охопить усю земну кулю: буде набагато страшніше, ніж зараз, – Financial Times

Уже незабаром може виявитися, що війни, які відбуваються зараз на земній кулі, були лише прелюдією…

21 хв. ago

Розслідування про Кейт та Меган: кому дісталися коштовності леді Ді, яким заздрив увесь світ

Принцеса Діана народилася в Сандрингемі 1 липня 1961 року, а загинула в автокатасрофі в Парижі наприкінці серпня 1997 року.…

24 хв. ago