Categories: Фінанси

Рекордне подорожчання долара: Через дії влади, офіційний курс вперше злетів за позначку у 40 гривень

Національний банк України встановив офіційний курс долара на понеділок, 27 травня. Тепер він становитиме 40,12 грн за один долар. Такий показник став черговим історичним максимумом курсу американської валюти.

Про це повідомляється на сайті НБУ. Ще вчора, 23 травня, долар коштував 39,92 грн.

Водночас на міжбанківському валютному ринку України котирування гривні до долара встановилися на рівні 40,14/40,17 грн/дол. Це відбулося до 16:00. 

Крім того, гривня стала дешевше і до євро. Офіційний курс щодо євро на понеділок встановлений на рівні 43,49 грн/євро. Таким чином гривня послабилася на 18 копійок, порівняно з сьогоднішнім курсом.

Прогнози щодо падіння гривні

За словами експерта з економічних питань Михайла Крапивка, на стійкість гривні впливає податкова політика влади, протистояння з бізнесом та несправедливий принцип мобілізації. Він назвав три аспекти, які впливають на курс національної валюти.

Перший – це інфляція, яка відбувається, зокрема, через заяву влади про підвищення військового збору. Другий – проблеми з вивозом продукції на експорт та ввезенням імпорту. Третій – збільшення попиту на американську валюти, адже з новинами про підняття тарифів та відключеннями світла українці почали обмінювати гроші.

Нагадаємо, що 3 травня Нацбанк заявив про пакет нових валютних правил. У новому пакеті НБУ сім пунктів із різноманітними послабленнями. І хоча фінансисти вважають ситуацію на міжбанку відносно стабільною, але не виключають нових подорожчань долара. Особливо у разі збільшення попиту під нові правила НБУ та оборонні закупівлі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

2 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

7 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

14 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

24 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

25 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

30 хв. ago