Categories: Фінанси

Які банки опинилися в зоні ризику: Україна погодилась на нову вимогу МВФ

Україна планує підвищити вимоги до мінімального статутного капіталу банків до 5 мільйонів євро, що створює ризики для 10 банків. Якщо банки не знайдуть додаткових коштів для збільшення капіталу, їм може загрожувати закриття або реорганізація.

Про це йдеться у меморандумі, підписаному Україною з Міжнародним валютним фондом. Це є вимогою директиви Євросоюзу, яку країна повинна виконати в межах інтеграції до європейських стандартів, попри складні умови воєнного стану.

Нині мінімальний розмір статутного капіталу банків в Україні становить 200 мільйонів гривень, що було закріплено ще сім років тому після тривалих переговорів із профільними асоціаціями малих банків. Однак нові вимоги до капіталу, які на сьогодні становлять 5 мільйонів євро (приблизно 223,5 мільйона гривень за поточного курсу), значно перевищують чинний мінімум.

Після ухвалення законодавчих змін банкам буде надано 6 місяців для виконання нових вимог. За даними Національного банку України (НБУ), станом на 1 вересня 2024 року десять банків мають статутні капітали менші від цього порогу, що ставить їх у зону ризику. Зокрема, до цього списку потрапила “дочка” американського Citibank, яка наразі має статутний капітал нижчий від 5 мільйонів євро.

Зокрема, банкам із меншими капіталами доведеться знайти додаткові інвестиції для збільшення статутного капіталу. Якщо акціонери цих банків не зможуть залучити необхідні кошти, це може призвести до закриття деяких структур або їхньої реорганізації. Проте, оскільки деяким банкам для досягнення нового мінімуму потрібно порівняно невелике дофінансування, більшість із них, ймовірно, зможуть виконати ці вимоги.

Підвищення вимог до статутного капіталу банків відповідає європейським стандартам і спрямоване на зміцнення фінансової стабільності банківської системи України. Підвищення капітальних вимог робить банки більш стійкими до економічних шоків та дозволяє зменшити ризики для вкладників і кредиторів.

“НБУ продовжить відстежувати економічну ситуацію, пом’якшувати заходи контролю та повертатися до довоєнного регулювання тоді, коли це буде безпечно”, – йдеться в меморандумі МВФ. НБУ наголошує, що банки повинні відповідати новим вимогам до капіталу, аби мати можливість брати активну участь у кредитуванні економіки, а також в обслуговуванні внутрішнього боргового ринку.

З урахуванням того, що середньорічний курс євро у 2025 році може досягти 50 гривень за євро, номінальна вимога в гривні до статутного капіталу банків може зрости до 250-300 мільйонів гривень. Це ускладнює ситуацію для невеликих банків, які, можливо, не зможуть залучити потрібні кошти. Підвищення вимог може викликати злиття менших банків, поглинання або повне закриття тих, хто не зможе виконати нові стандарти.

Станом на 1 вересня 2024 року, згідно з даними НБУ, до банків, які мають статутний капітал менший за 5 мільйонів євро (або 223,5 мільйона гривень за поточного курсу), належать:

  • АТ “Сітібанк” – статутний капітал 200 мільйонів гривень;
  • АТ “Скайбанк” – статутний капітал 200 мільйонів гривень;
  • АТ “Банк Український капітал” – статутний капітал 200 мільйонів гривень;
  • Полікомбанк – статутний капітал 200 мільйонів гривень;
  • АТ “Банк ТРАСТ-КАПІТАЛ” – статутний капітал 210 мільйонів гривень;
  • АТ “БАНК “ПОРТАЛ” – статутний капітал 210 мільйонів гривень;
  • ПрАТ “Банк фамільний” – статутний капітал 200 мільйонів гривень;
  • АТ “Моторбанк” – статутний капітал 210 мільйонів гривень;
  • АТ “Оксі банк” – статутний капітал 200 мільйонів гривень.

Ці банки та ще кілька інших структур потребуватимуть додаткового дофінансування для відповідності новим вимогам. Хоча для багатьох із них це відносно невелике дофінансування, все ж таки існують ризики для банків, що мають труднощі із залученням інвестицій, особливо в умовах війни.

Романчук Микола

Recent Posts

Пенсії виплачуватимуть по-новому: можуть зрости в рази

Уряд України затвердив новий підхід до розрахунку пенсійних виплат, запровадивши другий обов'язковий рівень у пенсійній…

4 хв. ago

Дрони не замінять ракети та артилерію: що може суттєво змінити ситуацію на фронті

Україна розробляє масштабну програму виготовлення дронів. Вони показали свою ефективність, однак поки не зможуть повноцінно…

11 хв. ago

Переселенці повертаються на окуповані території. Лідерка «слуг» назвала причину

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк прокоментувала заяву омбудсмена Дмитра Лубінця, у якій він заявив, що переселенці через соціально-економічні труднощі повертаються…

29 хв. ago

ЄС затвердив кредит Україні на 35 мільярдів: погашати буде Росія

Рада Європейського Союзу остаточно затвердила пакет фінансової допомоги Україні у формі позики 35 млрд євро. Про…

37 хв. ago

В Україні стався землетрус: деталі (карта)

У середу, 23 жовтня, ввечері на території Чернівецької області зафіксували землетрус магнітудою 3.1. Про це йдеться у повідомленні Головного центру…

45 хв. ago

National Geographic визначив 25 головних must visit у 2025 році: рейтинг очолив вулкан

Практично одночасно з Lonely Planet, який назвав 30 місць, які варто відвідати 2025 року, свій топ…

46 хв. ago