Categories: Фінанси

Українців змусять забути про готівку: дорогі покупки тепер тільки по карті

В Україні збираються запровадити нові правила для великих покупок – тепер їх можна буде сплатити лише карткою. Національний банк (НБУ) повинен встановити максимальний ліміт для розрахунків готівкою, і це може торкнутися купівлі на зразок машин, квартир або дорогої техніки.

Законопроєкт про платіжні системи вже пройшов перше читання, а фінальне рішення можуть ухвалити восени саме після виборів.

Мета нововведення – вивести із тіні гроші, які українці зберігають “під подушкою”. Говорять, що це десятки мільярдів доларів. Проте експерти не так оптимістично налаштовані. Вони впевнені, що це круто на папері, але є дещо “але”.

Платіжна система має ряд плюсів та мінусів, autoki

По-перше, багато компаній та дрібний бізнес досі працюють “у конвертах”, а безготівкові платежі можуть створити для них проблеми. По-друге, після кризи 2008 року люди все ще недовірливо ставляться до банків, боячись втратити свої заощадження. І, нарешті, у сільських районах мало хто використовує карти для розрахунків, а не всі магазини готові одразу встановити платіжні термінали.

Віктор Чумак з Інституту публічної політики каже, що ключове – правильно встановити кордон між готівкою та безготівковими розрахунками. Зараз часто говорять про суму 20 тисяч гривень (приблизно $2,5 тисячі) як максимальну для готівкових розрахунків.

Він вважає, що цей поріг можуть підняти, щоб не обмежувати звичайні покупки та поїздки до сільського магазину. Головна мета – зменшити оборот готівки, яка не контролюється і часто використовується для уникнення податків.

Оплата в магазині, чек: фото з вільних джерел

Чумак також заявив, що всі покупки через банк дозволять поставити важливі питання – наприклад, звідки чиновники мають гроші на дорогі машини та нерухомість. Це може стати ефективним інструментом боротьби з корупцією, якщо до справи підійти правильно. Адже, купуючи через банк, легше перевірити, чи людина сплатила податки зі своїх доходів.

Але не все так гладко. Юрист Олексій Христофоров попереджає, що населення мало довіри до банків, особливо після криз минулого. Зараз багато хто вважає за краще зберігати гроші вдома, і цих заощаджень накопичилося, за різними оцінками, близько $80 мільярдів. Впровадження безготівкових розрахунків може спонукати людей шукати нові тіньові схеми, щоб уникнути контролю, якщо довіра до банків не буде відновлена.

Незважаючи на це, експерти впевнені: треба починати рухатися у бік безготівкового. Головне – не забувати, що йдеться лише про великі покупки, а не про повсякденні витрати. Отже, картка в руках може стати ще більш актуальною в найближчі роки.

Романчук Микола

Recent Posts

Росія та Іран готують протести з насильством у США після виборів – розвідка

Росія та Іран можуть спробувати спровокувати насильницькі протести у США після президентських виборів у листопаді. Мета –…

3 хв. ago

Алаудінов обізвав журналіста «шайтаном» і «чортом»: яке запитання про Курщину вибісило чеченця

Командир спецпідрозділу швидкого реагування "Ахмат", генерал-майор Апті Алаудінов жорстко розкритикував журналіста російської "Комсомольської правди" Івана…

5 хв. ago

Канікули чи дистанційка: як навчатимуться школярі після новорічних свят

Новий навчальний рік 2024-2025 в Україні розпочався 2 вересня і має тривати до 30 червня.…

28 хв. ago

Росія вимагає «Ялту-2»: стало відомо, чому Гутерріш поїхав на саміт БРІКС

Політолог Вадим Денисенко припустив, чому генсек ООН Антоніу Гутерріш поїхав в Казань на саміт БРІКС.…

37 хв. ago

У Києві запобігли теракту: жертв могло бути багато (фото)

Служба безпеки та Національна поліція запобігли кривавому теракту у Києві, який планувала воєнна розвідка РФ…

45 хв. ago

Кім Чен Ин проінспектував ракетні бази та наказав готуватися до удару по ворогах

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин провів інспекцію стратегічних ракетних баз і наказав військовим бути готовими завдати…

52 хв. ago