Categories: Фінанси

В Україні планують підвищити податки: юрист відповів, що буде з депозитами українців

Верховна Рада підтримала у першому читанні доопрацьовану версію законопроєкту № 11416-д, в якому, серед іншого, передбачено збільшення ставки військового збору для доходів фізичних осіб з 1,5% до 5%. Підвищена ставка військового бору діятиме з 1 жовтня 2024 року до 31 грудня року, у якому буде припинено або скасовано військовий стан.

Як розповів радник юридичної фірми “Ілляшев та Партнери” Олександр Руденко, фактично, це означає зменшення чистого доходу, яку особа отримує після оподаткування, на 3,5% від загальної суми вже з 1 жовтня 2024 року – це стосується як заробітної плати, так і інших доходів, зокрема нарахованих відсотків за депозитними вкладами в банках.

“За загальним правилом банки діють як податкові агенти вкладників та сплачують суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору з сум нарахованих відсотків в момент виплати відповідних доходів. Це означає, що як за новими депозитними вкладами, так і за історичними депозитними вкладами, строк виплати по яким настане після 1 жовтня 2024 року, фактична сума відсотків до виплати вкладникам зменшиться на 3,5%”, – пояснює юрист. 

Відтак після прийняття законопроєкту 11416-д банки зможуть або запропонувати у власних депозитних продуктах підвищені ставки з метою збереження привабливості для вкладників, або ж зберегти існуючі ставки, залишаючи на вкладниках ризик зниження їх особистого доходу у зв’язку із збільшенням податкового навантаження, вважає Руденко.

При цьому з 20 вересня 2024 року Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 13%, водночас знизив ставки за депсертифікатами та кредитами рефінансування.

За словами Руденка, за таких умов та з огляду на те, що законопроєктом 11416-д для банків збільшується ставка податку на прибуток за 2024 рік з 25% до 50%, видається малоймовірним підвищення ставок за депозитними вкладами для фізичних осіб в найближчій перспективі.

“Це може негативно вплинути на популярність серед фізичних осіб як гривневих депозитів, так і депозитних вкладів у іноземній валюті (незважаючи на валютні коливання обмінного курсу останніх місяців)”, – резюмував експерт.

Романчук Микола

Recent Posts

Кратер 62 метри завширшки: аналітик показав знімки після невдалого запуску ракети “Сармат”

У мережі з'явилися нові супутникові знімки невдалого запуску ракети "Сармат", якою Росія намагалася залякати весь світ.…

8 хв. ago

Зовсім не романтично. Залицяння акул уперше зняли на відео: замість букета відкушені зябра

Океан вкриває понад 70% поверхні планети і є домівкою для неймовірної кількості тварин, серед них і…

17 хв. ago

Хто з українців може тимчасово не мати права на пенсію: деталі

Не всі громадяни України мають право на отримання пенсійних виплат. Для виходу на пенсію за віком…

36 хв. ago

Туреччина зробила ще один крок на шляху незалежності від газу та нафти з Росії

У Туреччину відбуксирували першу плавучу добувну платформу для роботи на великому родовищі газу «Сакар'я» у…

45 хв. ago

Повітряні кулі зі сміттям довели Південну Корею до сказу: країна сипле серйозними погрозами

Південна Корея попередила сусідню КНДР про можливі військові дії в тому випадку, якщо Пхеньян продовжить запускати…

53 хв. ago

Заробили понад три млн грн. У Тернополі затримано чоловіків, які переправляли ухилянтів за кордон

У Тернополі правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке за $10 тис. переправляло чоловіків у Молдову. Про…

1 годину ago