Categories: Фінанси

В Україні 65 млн банківських карток можуть використовувати в тіньових схемах, — Bihus.Info

У Нацбанку підрахували, що з минулої осені кількість підозрілих транзакцій зросла і їхній обсяг на суму, за оцінкою регулятора, складає 200 млрд грн на рік. Про це йдеться у сюжеті проєкту Bihus Info.

Причина такої кількості підозрілих транзакцій — дропи, тобто люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток. Після чого продані рахунки використовують у онлайн казино або незаконних діях на кшталт продажу наркотиків чи порнографії.

Ці перекази дозволяють уникнути оподаткування, оскільки вони розпорошені серед звичайних переказів фізичних осіб і недоступні для податкової.

У Нацбанку підрахували, що нині в системі зареєстровано близько 116 мільйонів банківських карток, серед яких понад половину, тобто приблизно 65 мільйонів рахунків можуть бути дропами. І лише через один дроп на рік проходить близько 2-2,5 млн грн.

І обмеженням на вихідні транзакції у межах одного банку до 100 тис гривень регулятор сподівається розв’язувати проблему з дропами, йдеться у сюжеті.

Зазначені обмеження стосується лише вихідних переказів з картки на картку і на роботу бізнесу це не повинно вплинути. Також обмеження НБУ не стосуватимуться тих, хто має офіційно підтверджені доходи у понад 100 000 грн та волонтерів.

Утім, вважають у Bihus.Info, борючись із дропами таким чином, повністю перемогти нелегальний гральний бізнес навряд це чи вдасться. Однак використання цієї схеми стане дорожчим і складнішим, адже замість однієї “купленої” в умовного студента банківської картки працівникам сфери гемблінгу доведеться “орендувати увесь гуртожиток”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Власники iPhone скаржаться, що нова iOS “вбиває” акумулятори їхніх телефонів

Компанія Apple перед презентацією iPhone 16 випустила нову операційну систему — iOS 18. Однак оновлення порадувало не…

7 хв. ago

У Великій Британії придумали Україні рецепт перемоги з “максимально можливого болю Росії”

Одним із викликів, з якими Україна зіткнулася, є менша кількість ресурсів, як живої сили, так…

19 хв. ago

Перший в історії запис моменту смерті людини показав, якими можуть бути наші останні думки

Перший в історії запис того самого моменту, коли людина помирає, показав, якими можуть бути наші…

29 хв. ago

Земля нагрівається зсередини. Озера по всьому світу закиплять: хто постраждає першим

Кліматична криза, що нависла над Землею, призвела до того, що світ зіткнувся з неймовірними температурами…

38 хв. ago

“Нашого чемпіона відпустили”: Зеленський зробив заяву щодо затримання Усика

Президент України Володимир Зеленський прокоментував затримання боксера Олександра Усика в аеропорту у Кракові (Польща).  "Поговорив телефоном з…

43 хв. ago

Мобілізацію до 25 років зупинять: у Раді пояснили, як саме

Верховна Рада незабаром розгляне законопроєкт, що заборонить мобілізацію колишніх обмежено придатних до 25 років. Про це сказав голова…

52 хв. ago