Гетманцев підтвердив, що влада готує величезне підвищення податків для бізнесу

Голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев прокоментував інформацію щодо майбутнього підвищення військового збору з 1,5% до 5%. За його словами, до кінця року державі необхідно знайти не менше 300 млрд гривень. Допоможе в цьому підвищення податків.

Водночас влада зосереджена також і на боротьбі з контрабандою. А крім цього посилюватиметься контроль за витрачанням бюджетних коштів. Про це Гетманцев написав у своєму телеграм-каналі у четвер, 23 травня.

Гетманцев пояснив, що армія фінансується з бюджету України – саме за рахунок податків, а не завдяки допомозі від міжнародних партнерів. Кабмін зараз підраховує потреби держави, але вже зрозуміло, що вони дуже великі, додав нардеп. Йдеться про суму не менше 300 млрд грн до кінця 2024 року.

“Яким чином можна зібрати такі гроші? Знову почекаємо пропозиції від Кабміну. Але так, їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки. Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в т.ч. ПДВ, військового збору та акцизів. Чи добре це для економіки? Ні. Погано. Війна це дуже погано. Але чи є інші варіанти на столі? Ні, у альтернативі майно або життя ми однозначно обираємо – життя”, – додав Гетманцев.

Голова профільного комітету Ради пообіцяв, що “контроль за витрачанням коштів буде й надалі посилюватись”. Але це просто слова. Насправді, на всіх рівнях теперішньої влади, корупція та банальні крадіжки бюджетних грошей досягли таких маштабів, яких не було навіть у мирні часи. Чиновники крадуть так, наче завтра кінець світу. Але владі простіше, підвищити податки для бізнесу, ніж ефективно боротися з контрабандою та корупцією.

Втім, Гетманцев, висловив сподівання, що боротьба з тіньовою економікою та контрабандою “буде зміцнюватись”. Оскільки це і є додаткова податкова база.

“Утім, це не альтернатива, а обов’язкове доповнення до економіки і бюджету, що оперують в умовах воєнного часу. Реальних джерел фінансування великої війни лише два – це запозичення та податки. Поточне утримання нашого війська, нагадаю, ми фінансуємо за свої кошти, переважно за рахунок податків”, – написав нардеп.

Влада готує підвищення податків

За даними Forbes, Міністерство фінансів працює над законопроєктом про підвищення військового збору та податку на додану вартість (ПДВ). Також планується, що військовий збір сплачуватимуть ФОПи. Так, військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%. Аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОПів. Про рівень підвищення ПДВ ще йдуть дискусії – ймовірне підвищення складатиме 2–3%, стверджують журналісти.

Також ми писали, що Уряд розробив спеціальний законопроєкт, яким пропонує внести зміни до Податкового кодексу – збільшити ставки акцизного податку на пальне. Цю ініціативу вже розкритикували аграрії – адже після підвищення акцизу відразу подорожчає пальне та продукти харчування.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

4 години ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

4 години ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

4 години ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

4 години ago

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні…

4 години ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

4 години ago