Categories: Фінанси

Ще більше доступу до банківських рахунків українців хоче отримати податкова

Державна податкова служба (ДПС) України розробила пропозиції щодо законодавчих змін, які дозволять їй отримувати доступ до банківської таємниці громадян та бізнесу. Це може суттєво вплинути на правовідносини між податковими органами, банками та платниками податків.

Інформацією поділилася народна депутатка України Ніна Южаніна. Зазначила, що дізналася про пропозиції ДПС, які розглядаються в податковому комітеті з листа НБУ.

“Пам’ятаєте про пункт у Національній стратегії доходів про те, що податкова служба отримає доступ до даних про банківські рахунки українців? Там ще є застереження, що це станеться після вжиття дієвих заходів, спрямованих на відновлення довіри до роботи податкових органів… Про якісь кроки, що спонукали б до збільшення рівня довіри платників до дій податкової наразі не йдеться. Тоді як пропозиції законодавчих змін щодо розкриття банками та Нацбанком на запит ДПС інформації, яка становить банківську таємницю, податківці вже розробили”, — повідомила нардепка.

За її словами, податкова служба зможе запитувати у банків та НБУ детальну інформацію про операції за рахунками юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та звичайних громадян. Ця інформація включатиме дані про контрагентів та призначення платежів за певний період часу.

“При цьому таку інформацію банки повинні будуть надавати з метою проведення податковою документальних перевірок банків та їх відокремлених підрозділів. Тобто ДПС має намір отримувати інформацію, що становить банківську таємницю, про клієнтів банків, які не є суб’єктами відповідних податкових перевірок”, — пояснила нардепка.

Водночас, за словами Южаніної, НБУ, розглянувши пропозиції ДПС, нібито дійшов висновку, що чинне законодавство вже надає податковій службі достатньо можливостей для отримання необхідної інформації.

Щобільше, НБУ попереджає, що розширення доступу до банківської таємниці без належного обґрунтування може негативно вплинути на процес імплементації законодавства ЄС в Україні.

Такі зміни можуть призвести до надмірного тиску на платників податків та перешкоджання їхній діяльності. Наразі пропозиції ДПС розглядаються в податковому комітеті Верховної Ради України для можливого подальшого внесення на розгляд парламенту.

Романчук Микола

Recent Posts

Стабільність – це не про них: трійка найдешевших валют світу

Світ фінансів постійно змінюється, і валютні курси – не виняток. Деякі грошові одиниці демонструють стійкість…

5 хв. ago

Механік назвав три авто, від яких варто триматися подалі, і розповів, на чому їздить сам

Вибір надійного авто, яке прослужить роками, буде простим в керуванні, а ще й безпечним для пасажирів…

17 хв. ago

Повістки на стару адресу: чоловіків попередили

В умовах мобілізації в Україні чоловіки призовного віку можуть отримати повістки, навіть якщо вони вже…

26 хв. ago

58-річна жінка нажахала обличчям після ботоксу: який вона має вигляд (фото)

Британка розповіла про жахливу ін'єкцію ботоксу, яка залишила її з болісними та непривабливими наривами. Про…

38 хв. ago

Сексуальна парагвайська плавчиня проміняла кар’єру на OnlyFans: фото гарячої білявки

Колишня плавчиня із Парагваю Луана Алонсо після завершення спортивної кар'єри вирішила спробувати свої сили у…

47 хв. ago

ТЦК уже добралися і до шкіл: що чекає на дітей та як відреагують батьки

Львівський обласний ТЦК та СП запустив ініціативу, націлену на старшокласників, заохочуючи їх продовжити навчання у…

58 хв. ago