Categories: Фінанси

У деяких обмінниках українцям видають фальшиві долари

В Україні торік було виявлено більше підроблених банкнот в іноземній валюті, ніж позаминулого року. Фальшиві долари можна зустріти не лише у вуличних міняйл, але й навіть у деяких обмінниках.

Про це повідомляють у Нацбанку України.

З-поміж усіх іноземних валют саме долари підробляють найчастіше. На їхню частку припадає 97% від усіх виявлених в Україні підроблених банкнот в іноземній валюті. Торік в Україні було виявлено та вилучено з обігу трохи менше 700 фальшивих іноземних банкнот, тоді як позаторік їх було виявлено менше за 600. Таким чином, за рік в Україні побільшало фальшивок.

Втім казати про масову підробку іноземної валюти не можна, адже 700 банкнот у загальному обігу валюти – це крапля в морі.

“Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким”, – зауважили в НБУ.  

Які банкноти найчастіше підробляють

Як уже було зауважено, найбільшою популярністю у фальшивомонетників користується саме американська валюта. А серед доларів найпопулярнішими є “папірці” великих номіналів – 100 та 50 доларів. До речі, 92% підроблених доларів становили саме банкноти номіналом у сотню доларів. І ще 7% припало на частку 50-доларових купюр. Решту номіналів вписалися в один відсоток виявлених фальшивок.

Де можна найчастіше зустріти підроблені долари

Найчастіше їх можна “надибати”  на чорному ринку у вуличних міняйл. Там є чималий ризик свої кровно зароблені гривні обміняти на бозна що. Втім, трапляються фальшивки навіть в обмінниках. Наприклад, у Чернівецькій області жінка здала в обмінний пункт відразу 2100 фальшивих доларів.

Як з’ясували згодом слідчі БЕБ, аферистка добре знала, що здає в обмінник фальшивки. Вона мала спільника, який постачав їй підроблені банкноти, а вона намагалась їх конвертувати через обмінний пункт. Однак правоохоронці вчасно вирахували та зупинили аферистів.

Ольга Степанова

Recent Posts

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

4 хв. ago

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

13 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

25 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

34 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

43 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

52 хв. ago