Categories: Фінанси

Банкрутство українців набирає обертів: за рік кількість справ різко збільшилась

В Україні стрімко зростає кількість справ про банкрутство фізичних осіб — цьогоріч вже відкрито 651 справу, що перевищує показники за весь минулий рік. Як повідомляє Верховний суд України, лише за останні чотири місяці кількість таких справ зросла майже вдвічі.

Банкрутство як вихід із кризи

Як повідомляє Опендатабот, 64% банкрутів — це українці віком від 25 до 45 років, які потрапили у фінансові труднощі. Ще 28,7% заявників становлять особи старше 45 років. Примітно, що жінки складають трохи більшу частку банкрутів (51%), тоді як чоловіки — 48%.

Найбільше справ про банкрутство зосереджено у Києві: 95 випадків або 15% від загальної кількості. Друге місце займає Київська область із 58 справами (9%), а третє — Дніпропетровщина, де зафіксовано 53 справи (8%).

Експертний погляд: чому так багато банкрутів

Денис Лихопьок, адвокат і арбітражний керуючий, вважає, що зростання кількості банкрутств — це не раптовий сплеск, а «відкладений попит». За його словами, на початку війни українці зосереджувалися на питаннях виживання, а не на розв’язанні фінансових проблем. Крім того, під час воєнного стану діяв мораторій на стягнення більшої частини боргів, який скасували нещодавно.

«Після скасування мораторію виконавці почали активніше нагадувати боржникам про їхні зобов’язання. Це змусило багатьох шукати вихід у процедурі неплатоспроможності. До того ж, зараз уже є позитивна судова практика у питаннях банкрутства фізичних осіб, що робить цей шлях привабливішим для тих, хто потрапив у скрутне становище», — коментує Лихопьок.

Банкрутство в Україні: як все починалося

Нагадаємо, що Верховна Рада дозволила українцям оголошувати себе банкрутами ще у 2018 році, а з 2019 року процедура набула повної сили. Відтоді фізичні особи, які потрапили у скрутне фінансове становище, можуть ініціювати процес банкрутства для звільнення від боргів.

Згідно з даними, за перші п’ять місяців 2024 року 343 українців подали на банкрутство, що у 2,2 рази більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Загалом за останні п’ять років в Україні відкрито майже 2 тисячі справ про банкрутство фізичних осіб.

Відповідно до даних Верховного суду, найменше справ про банкрутство було відкрито у 2019 році, коли новий закон лише набув чинності — всього 22 випадки. Відтоді кількість справ зростає: у 2020 році — у 8,3 рази, а у 2021 році — у 2,7 рази.

Романчук Микола

Recent Posts

Мільйони доларів ще й літак: керівник БЕБ на Полтавщині Олег Пахніц зумів вразити декларацією

Олег Пахніц, керівник управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області, став першою офіційно задекларованою мільйонерською…

5 хв. ago

Пенсію у 60 уже не платитимуть: українців попередили про зміни

2024 року в Україні набули чинності нові вимоги до виходу на пенсію, пов'язані зі збільшенням мінімального…

10 хв. ago

ТЦК оголосило у розшук: що робити у першу чергу

В електронній системі військовозобов'язаних "Оберіг" інколи може з'явитися позначка про розшук. Зазвичай це стається, якщо…

12 хв. ago

Археологи відкрили найстарішу у світі пляшку вина: 2000-річна знахідка їх приголомшила

Археологи розкопали найстарішу у світі пляшку вина, що містить кремовані кістки людини. Про це повідомляє ТСН. Скляна…

15 хв. ago

У Німеччині розробили просту альтернативу сонячним батареям: як це працює

Німецька компанія Heliatek створила альтернативу традиційним сонячним панелям у вигляді сонячної плівки на основі органічних…

18 хв. ago

Експерти назвали 7 електромобілів, які не варто покупати у 2025 році

Експерти давно говорять, що електромобілі – це майбутнє. Втім, деякі популярні моделі мають суттєві недоліки. GOBankingRates поспілкувався з експертами,…

21 хв. ago