Categories: Фінанси

В Україні доведеться підвищувати податки, щоб не залишитись без армії

Найближчим часом в Україні буде збільшено основні податки. Влада мотивує це тим, що бюджету необхідні додаткові гроші для фінансування армії.

Проблемний український бюджет

Бюджет поточного року від самого початку був розрахований на зниження інтенсивності бойових дій. Проте сталося протилежне. Росіяни навесні влаштували терор українській енергетиці, а також спробували відкрити нову ділянку фронту на Харківщині. Свої спроби встановити контроль над Донецькою та Луганською областями вони також не полишають.

Ще одним важливим фактором, який підкосив національні фінанси, стала затримка надання американської допомоги. Якогось моменту Мінфіну довелося перерозподіляти гроші, і витрачати більше, ніж це планувалося при верстці бюджету.

Уряд уже підрахував, що якщо до кінця року війна не закінчиться, то необхідні додаткові 400 млрд грн надходжень до бюджету. Інакше вже у серпні не можуть розпочатися складнощі із виплатою зарплат українським військовим.

За перші чотири місяці року було витрачено понад 43% від усіх закладених на оборону коштів. Це понад 577 млрд гривень. Тобто за цей період було витрачено на 10% більше коштів, ніж бюджет міг собі дозволити за третину року. І ця диспропорція, особливо з урахуванням масштабної мобілізації буде тільки збільшуватися.

“Якщо ви візьмете державний бюджет, подивитесь на видатки тих органів, які належать до сфери безпеки та оборони, порівняєте з тим, які ресурси кидає на війну наш ворог, то зрозумієте масштаб проблеми. Але нічого не буду говорити, поки ми не отримаємо пропозиції від Кабінету міністрів”, – заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

Чи допоможуть гроші союзників?

Здавалося б, союзники виділяють нам десятки мільярдів доларів та євро. Невже це не може вирішити всіх наших бюджетних проблем? Але в тому й річ, що не може, оскільки за українським законодавством зарплати військових та державні військові програми не можуть фінансуватися ззовні. А це сьогодні левова частка видатків бюджету. З рештою статей союзники нам справді допомагають, але на оборонні витрати гроші нам доведеться знайти самим.

На саміті G7 нарешті було ухвалено рішення профінансувати Україну коштом заморожених російських активів. США виділять нам кредит на 50 млрд доларів, який погашатиметься з доходів зі знерухомлених грошей Центробанку РФ.

Проте, за словами нардепа Ярослава Железняка, ефект від цих грошей Україна відчує лише наступного року.

“Рішення про $50 млрд від G7 рятує нашу ситуацію у 2025-му, але дуже малоймовірно зможе вплинути на проблеми з бюджетом, особливо, що стосується військової частини, цього року”, – заявив нардеп.

Чи є рішення, крім підняття податків?

Як не намагався уряд, значна частина української економіки продовжує залишатися у тіні. Це означає, що бюджет недоотримує значних податкових відрахувань. Можна спробувати провести секвестрування бюджету, скоротивши витрати на малозначущі сфери та проєкти. Але скорочувати по суті нічого. Майже всі гроші сьогодні йдуть на:

  • оборону;
  • правоохоронців;
  • охорону здоров’я;
  • освіту;
  • соціальні виплати.

При цьому оборонні витрати становлять 40% бюджету. “Зрізати” з цієї худої тушки, як самі бачите, нічого. Ремонт пошкоджених енергооб’єктів, децентралізація системи енергопостачання, інвестиційні проєкти в інших сферах… це практично повністю фінансується коштом іноземної допомоги.

У кутку стоїть прибитий пилом старий-добрий друкарський верстат, але емісія вирішить частину проблем лише в короткостроковій перспективі. Наслідки ж у вигляді колосального зростання інфляції в цьому разі гарантовані.

Що б там не казав прем’єр

“Ми не обговорювали в уряді питання підвищення податків”, – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ця заява ввела у ступор не лише пересічних громадян та бізнес, які вже давно звикли до думки про те, що доведеться більше зароблених гривень віддавати державі. Колеги глави уряду, які кілька місяців готували громадську думку, були шоковані його заявою.

“Ми самі були, м’яко кажучи, здивовані. У нього питали, чому він так сказав. Він не зміг відповісти. Два місяці готуємо людей до рішення, і тут таке заявляє”, – заявило виданню OBOZ джерело в уряді.

ЗМІ повідомляли не лише про те, що податки буде підвищено, а й повідомляли на скільки. Найімовірніше, витік у рамках кампанії з підготовки громадської думки санкціонував сам український уряд.

Повідомлялося, що ПДВ може бути підвищено на 2-3%, що має принести до бюджету додаткові 120 млрд грн. Військовий збір можуть збільшити з 1,5% до 5%, і його дія, швидше за все, буде розширена на ФОП. Це дасть бюджету ще 94 млрд грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

5 години ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

5 години ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

5 години ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

6 години ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

6 години ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

6 години ago