Categories: Фінанси

НБУ надав клієнтам 15 хвилин після купівлі доларів для відміни операції

В українців після купівлі доларів є 15 хвилин на те, щоб скасувати операцію. Відповідне правило встановлено НБУ. Вказано, що цей час надається для того, щоб повернути гроші без втрати комісії за послугу.

У Нацбанку подали роз’яснення, пославшись на Постанову правління №2 “Про затвердження Положення про здійснення операцій з валютними цінностями”. Якщо клієнт у банківських касах або обмінниках здійснив обмін готівки на долари, він може здійснити зворотну операцію протягом 15 хвилин. Обов’язкова вимога – наявність розрахункового документа або квитанції.

Вказано, що іноземну валюту старого зразка слід перевіряти на сайті центрального банку країни, чия вона. Слід переконатися, чи така купюра не втратила платоспроможності. У деяких випадках її можна обміняти в обмінниках.

Яку валюту мають приймати в українців

Уповноважені установи повинні приймати іноземну валюту, яка за елементами захисту та дизайну повністю відповідає описам та зразкам, що представлені на сторінках офіційних сайтів національних/центральних банків іноземних держав. Йдеться про банкноти без ознак значного зношування.

У НБУ вказали, що у випадках відмови прийняти валюту через рік випуску, регулятор готовий прийняти звернення українців для проведення перевірок. Після виявлення фактів порушення нормативно-правових актів НБУ та вимог чинного законодавства порушників покарають.

Якщо у касі банку чи обміннику відмовляться приймати долари, можна звернутися зі скаргою до НБУ. Якщо факт підтвердиться, на установи можуть накласти штраф. При цьому клієнти мають право відмовитися від скасування готівки на валюту неналежної якості.

У ПриватБанку запевнили, що видають лише перевірені купюри – справжні та які є повноцінними платіжними засобами. Правила зобов’язують приймати старі долари у всіх касах та обмінниках.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

8 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

9 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

9 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

9 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

9 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

9 години ago