Categories: Фінанси

Без реформ — без грошей: Україна отримала новий чеклист вимог від МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) знову нагадав Україні, що гроші не падають з неба. У новому меморандумі про економічну та фінансову політику, який з’явився на сайті організації, йдеться про додаткові вимоги, які Україна має виконати до кінця 2024 року, щоб отримати черговий транш фінансової допомоги.

Зокрема, від української влади вимагається ухвалити закон про перезавантаження Рахункової палати, а також внести зміни до закону про правотворчу діяльність, аби забезпечити функціональну незалежність НКРЕКП (Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг). До того ж, потрібно повністю укомплектувати наглядову раду “Укренерго” — з семи членів три мають бути від держави, а чотири — незалежні експерти з-за кордону. Звісно, незалежні, але саме ті, які подобаються МВФ.

Також Національний банк України до кінця жовтня має розібратися, що робити в разі, якщо все піде не за планом. Інакше кажучи — оцінити фінансові ризики та придумати плани Б, В і ще пару літер на випадок, якщо ситуація в країні стане ще більш “непередбачуваною”.

Але це ще не все: деякі вже озвучені раніше “маяки” трохи пересунули в часі. Наприклад, аудит НАБУ тепер заплановано не на вересень 2024-го, а аж на січень 2025-го, бо, мабуть, краще перевіряти, коли святкові настрої сплинуть. Зміни до Кримінального процесуального кодексу також відтермінували — дають Україні трохи більше часу.

На горизонті — нові завдання

Окрім основних пунктів, МВФ висунув ще декілька задач. Ось що планується:

  • Поправки до Бюджетного кодексу, щоб все відповідало Плану дій з управління державними інвестиціями — до кінця січня 2025-го.
  • Конкурсний вибір і призначення голови Бюро економічної безпеки — до лютого 2025-го. Хоча тут без сюрпризів: треба обрати “правильну” людину.
  • Затвердження методології оцінки держінвестпроєктів — теж на лютий.
  • Законопроєкт про податкову звітність для операторів цифрових платформ (таксі, оренда житла, маркетплейси) — квітень 2025-го. Невдовзі цифрові платформи відчують, що контролю за ними стає більше.
  • Призначення керівника Державної митної служби та постійних очільників регіональних митниць — до червня 2025-го.
  • Подання бюджетної декларації на 2026—2028 роки, щоб вона відповідала параметрам програми — теж червень 2025-го. МВФ явно не планує відпускати Україну вільно плавати навіть у перспективі.

Що буде далі?

МВФ уже схвалив п’ятий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF), що дозволило виділити Україні близько 1,1 мільярда доларів. Уся ця сума піде на підтримку бюджету.

Водночас фонд відзначає, що перша половина 2024 року виявилася для української економіки кращою, ніж очікувалося, — інфляція була під контролем, резерви були на рівні, а зростання трималося завдяки зовнішній допомозі. Але ось друге півріччя і прогнози на 2025 рік виглядають менш оптимістичними. Російські атаки на енергетичну інфраструктуру та загальна невизначеність щодо війни все ще залишаються ключовими проблемами, які, схоже, ні куди не зникнуть.

Романчук Микола

Recent Posts

Ілон Маск обіцяє роздавати по $1 млн на день за підпис петиції: новий хід на підтримку Трампа

Ілон Маск, мільярдер і засновник Tesla, вкотре вирішив шокувати світ. Він пообіцяв роздавати по одному…

48 хв. ago

Навіть найвідчайдушніші українські солдати хочуть, щоб війна припинилася, – The Telegraph

Будь-який західний політик, який відчуває "втому" від теми України, міг би багато чого навчитися від…

59 хв. ago

Сонце на піку активності: що це означає для Землі та чому магнітні бурі стануть частішими

Якщо ви думали, що останні магнітні бурі були просто випадковістю, подумайте ще раз. Сонце входить…

1 годину ago

Європа на межі водної кризи: лише третина річок та озер відповідає стандартам

Якщо ви думали, що проблеми з водою — це справа далекого майбутнього чи виключно інших…

1 годину ago

Король Чарльз і королева Камілла розпочали історичний тур Австралією: чому цей візит важливий

Король Чарльз та королева Камілла прибули до Австралії, розпочавши свій перший офіційний візит у ролі…

1 годину ago

В Україні очікується нове здорожчання цін на продукти: і це буде боляче

Якщо вам здавалося, що ціни на продукти вже досягли свого піку, приготуйтеся — у листопаді…

2 години ago