Categories: Фінанси

Нацбанк починає вилучати з обігу банкноти за кілька років: які купюри

З 1 листопада 2024 року розпочнеться процес вилучення з обігу банкнот номіналами 50 та 200 гривень зразків 2003-2007 років.

Про це повідомила пресслужба НБУ, пише Цензор.

Згідно з інформацією регулятора, старі банкноти будуть поступово замінюватися на сучасні аналоги, випущені з 2014 року та пізніше. НБУ наголошує, що цей процес відбуватиметься планомірно та не вимагатиме активних дій від громадян.

“Заміна банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка на сучасні, з посиленою системою захисту, не вплине на готівкові розрахунки громадян, їм не потрібно вживати додаткових заходів для обміну”, – підкреслили в Нацбанку.

Гривні

Важливо зазначити, що банкноти старого зразка залишатимуться дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати використовувати їх для розрахунків без будь-яких обмежень. Однак поступово ці банкноти зникатимуть з обігу природним шляхом.

З 1 листопада 2024 року банки припинять видавати старі банкноти з кас. Крім того, Національний банк більше не постачатиме ці купюри банкам, інкасаторським компаніям та компаніям з оброблення готівки.

Коли застарілі банкноти потраплятимуть до банків, вони не повертатимуться в обіг, а будуть вилучатися та передаватися до Національного банку для подальшого перерахування та утилізації.

Цей крок є частиною більш широкої стратегії НБУ з оновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

Раніше, з 1 серпня, розпочався процес вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років. Перед цим з обігу почали вилучати застарілі банкноти інших номіналів.

Вилучення банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка завершить процес оновлення грошових знаків в Україні. В результаті цих змін банкнотно-монетний ряд гривні міститиме лише грошові знаки сучасного покоління, що мають посилену систему захисту від підробок.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

1 годину ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

1 годину ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

1 годину ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

1 годину ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

1 годину ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

1 годину ago