Categories: Фінанси

Поліція може отримати доступ до банківських операцій: що це означає для простих українців

Верховна Рада може ухвалити законопроєкт 11043 про розкриття банками низки даних щодо користувачів платіжних послуг у разі отримання запиту від поліції. Тобто банки хочуть змусити відкривати банківську таємницю та передавати дані клієнтів правоохоронцям.

Адвокат Юрій Демченко у своєму Tik-Tok пояснив, які наслідки чекають на простих громадян у разі ухвалення законопроєкту.

За словами адвоката, в разі ухвалення законопроєкту поліції нададуть інформацію щодо банківських операцій українців.

“Поліція за електронним запитом – не ухвалою суду, просто електронним запитом – може отримати всю інформацію про банківські операції особи. Навіть до того моменту, де вона була зроблена, тобто геолокаційні дані, пристрій, з якого операції проводилися тощо. Фактично це переслідування особи”, – вважає юрист.

Він наголосив, що за допомогою інформації про платіжні операції можна дізнатися, в якій країні чи місті людина перебуває.

Адвокат вважає, що цей закон порушує право на приватне життя, є втручанням у приватне життя, порушує норми Конституції та конвенції про захист права і свобод.

Демченко припустив, що в разі ухвалення цього законопроєкту багато українців закриють свої картки і попрощаються з банківською системи України.

“Взагалі-то це жах, адже поліція буде знати, де ви перебуваєте, в якій країні. Розрахувалися в Польщі на АЗС або поїхали до Німеччини, купили щось у супермаркеті, і все це поліція буде бачити. Це порушення Конституції та права на конфіденційність інформації. Така інформація має надаватися лише за рішенням суду”, – каже адвокат.

Як передає “Судово-юридична газета”, представники поліції завдяки електронному запиту можуть дізнатися від надавачів платіжних послуг таку інформацію:

  • 1) суму та валюту платіжної операції;
  • 2) дату проведення платіжної операції;
  • 3) тип платіжної операцій;
  • 4) геопросторові дані, IP-адресу, адресу засобу дистанційної комунікації (включно з платіжним застосунком) або платіжного пристрою, що використовувався для здійснення платіжної операції (за наявності), а в разі здійснення платіжної операції через касу – адресу каси (за наявності);
  • 5) ідентифікаційні дані отримувача: для фізичної особи – прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків; для юридичної особи – повне найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;
  • 6) повне найменування надавача платіжних послуг отримувача;
  • 7) унікальний ідентифікатор отримувача та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку отримувача;
  • 8) найменування та код еквайра (за наявності);
  • 9) ідентифікатор платіжного пристрою (за наявності);
  • 10) код, який ідентифікує операцію в платіжній системі (за наявності);
  • 11) унікальний ідентифікатор платника та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку платника.

Нагадаємо, що Рада може невдовзі розглянути законопроєкт №11031 про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. Відповідно до нього, в Україні можуть з’явитися тисячі відеокамер, здатних ідентифікувати громадян. Уповноважені органи таким чином отримають інформацію про фактичне місце перебування тієї чи іншої особи.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

2 секунди ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

15 хв. ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

25 хв. ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

30 хв. ago

Мобілізація в Україні: багатодітні батьки не завжди мають право на відстрочку

Терцентри комплектування (ТЦК), коли ідеться про відстрочку для батьків трьох або більше дітей, звертають увагу на заборгованість…

40 хв. ago

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода

У вересні в Україні очікується поступове зниження температури без різких похолодань. Згідно з повідомленням «ТСН», до кінця…

50 хв. ago