Categories: Фінанси

Не 150, а 45 євро: Кабмін хоче брати більше податків з поштових посилок

Кабінет міністрів на засіданні 18 липня затвердив законопроєкт, який передбачає підвищення окремих податків та зборів. Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук. Згідно з текстом законопроєкту, який опублікував у Telegram нардеп Ярослав Железняк, у великому переліку податків та зборів, які планують підвищити, є намір зменшити обсяг неоподаткованої вартості поштового відправлення. 

“Уряд тільки що схвалив Закон про зміни у Бюджет 2024 з підвищенням видатків на 500 млрд та Податкові зміни на 140 млрд грн. До речі, в законопроекті про підвищення податків від Уряду будуть зміни по оподаткування поштових посилок. Відправлення не будуть оподатковуватися ПДВ до 45 євро (а не 150 євро як зараз). І то не всі”, – написав Ярослав Железняк.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» передбачає скасування положення, які передбачають, що не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з ввезення товарів, вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро (за винятком ввезення товарів сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 45 євро, для одного одержувача – фізичної особи в одній депеші від одного відправника фізичної особи у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника фізичної особи у міжнародних експрес-відправленнях, за умови, що такі товари надсилаються відправником одержувачу без будь-якої оплати, призначаються для особистого чи сімейного використання одержувачем, їх характеристики та кількість не вказують на те, що вони ввозяться з будь-якою комерційною метою).

Які податки та збори хочуть підвищити

Військовий збір

  • Ставка військового збору буде підвищена до 5% на доходи, згідно зі статтею 163 Податкового кодексу.
  • Юридичні особи зобов’язані сплачувати 1% від доходів, отриманих від будь-якої діяльності.
  • Для фізичних осіб-підприємців, які обрали першу, другу та четверту групу єдиного податку, встановлено ставку 5% від суми, що дорівнює двом мінімальним заробітним платам на місяць. Для ФОП третьої групи ставка становитиме 1% від доходу.
  • Військовий збір у розмірі 5% буде встановлено на операції з банківськими металами.
  • Встановлено ставку 30% від вартості реалізованих ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння.
  • Для набуття легкових автомобілів буде введено військовий збір у розмірі 15% від їх вартості.
  • 5% військового збору також стягуватиметься з доходу від продажу нерухомого майна (один об’єкт протягом звітного року).
  • Постачальники електронних комунікаційних послуг повинні сплачувати 5% від доходу, отриманого від кінцевих користувачів послуг.

Авансові внески з податку на прибуток підприємств

Підприємства, що займаються роздрібною торгівлею пальним, зобов’язані щомісяця сплачувати авансові внески у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати за кожен кубічний метр резервуарів для зберігання пального.

Акцизний податок

Запропоновано ввести специфічну ставку акцизного податку у розмірі 0,1 євро за літр напою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

35 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

36 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

38 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

48 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

50 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

52 хв. ago