Categories: Фінанси

Ціни на золото б’ють рекорди, і це тільки початок: аналіз Bloomberg

Ціна на золото знову наблизилася до рекордно високого рівня на тлі посиленої уваги інвесторів на майбутні вибори президента США. Менш ніж за три тижні до голосування опитування прогнозують украй напружену боротьбу за президентське крісло. Про це пише агентство Bloomberg.

 У Лондоні спотова ціна на золото зросла на 0,6%, до $2679,21 за унцію, наблизившись до рекорду в $2685,58, встановленого минулого місяця. Загалом з початку року ціни зросли приблизно на 30%. Усі дорогоцінні метали були у плюсі, при цьому срібло показало зростання на 1,3%. Індекс Bloomberg Dollar Spot залишався стабільним біля двомісячного максимуму.

Золото залишається одним із найуспішніших товарів у 2024 році, встановлюючи нові рекорди. Дорогоцінний метал залишається привабливим як захисний актив, а також завдяки активним покупкам з боку центральних банків. Тепер золото отримало додаткову підтримку, інвестори на фінансових ринках перебудовують свої портфелі у відповідь на невизначеність результату президентських перегонів у США.

15 жовтня долар зміцнився після того, як кандидат від республіканської партії Дональд Трамп в інтерв’ю Bloomberg заявив, що значно підвищить тарифи, скоротить податки та регулювання, а також добиватиметься тісніших консультацій із Федеральною резервною системою США (ФРС). У той же час, за словами експертів ринку, трейдери були зосереджені на зниженні відсоткових ставок ФРС і стані економіки США.

«Ми очікуємо, що невизначеність і волатильність зростатимуть доти, доки не встановиться наступна адміністрація США», – йдеться в записці UBS Group AG, написаній групою аналітиків на чолі з Марком Хефеле, головним інвестиційним директором управління глобальними активами банку. Аналітики UBS вважають, що «золото та нафта можуть бути ефективними інструментами для хеджування інвестиційних портфелів» в умовах можливої ​​нестабільності на світових ринках.

Переважна думка економістів Уолл-стріт полягає в тому, що торгова політика Трампа в кінцевому підсумку зробить долар дорожчим, оскільки імпортні тарифи скоротять відтік валюти за кордон і потенційно підвищать інфляцію і відсоткові ставки. Тривала торгівельна війна також може вплинути на посилення ризиків на глобальних ринках, що додатково підтримає долар як надійний актив.

Такий сценарій може негативно вплинути на ціну золота. Цей актив, як правило, добре почувається в умовах інфляції та геополітичної нестабільності, але може подешевшати на тлі зміцнення долара та зростання відсоткових ставок.

 За останній рік високі ставки ФРС не змогли уповільнити стрімке зростання цін на золото, і в даний час багато інвесторів роблять ставку на те, що перехід до м’якшої грошово-кредитної політики разом із уповільненням економічного зростання США сприятиме подальшому зростанню цін.

Делегати конференції Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів у Майамі очікують, що до кінця жовтня наступного року золото подорожчає приблизно на 10% вище за поточні рівні, до $2917,40 за унцію.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

«Потужніша за ядерну»: Іран розповів про свою секретну зброю

Іран має набагато потужніші, ніж ядерну зброю, секретні озброєння. Про це пише агентство Asriran з посиланням на колишнього секретаря…

3 хв. ago

Не хочуть воювати й віддавати території: військовий розкритикував ставлення українців до мобілізації

Базова військова підготовка новобранців в Україні залишає бажати кращого. Про це розповів головний сержант військової…

12 хв. ago

Політичні інтриги на похороні: відео розмови Обами і Байдена стало вірусним

Розмова між Бараком Обамою та Джо Байденом на похороні Етель Кеннеді розсмішила користувачів соціальних мереж. Відеозапис їхнього…

20 хв. ago

Новий ліміт на карткові перекази: банкір пояснила, чи вплинуло обмеження на волонтерів

Запроваджений з 1 жовтня ліміт на перекази з картки на картку у 150 тисяч гривень на місяць…

31 хв. ago

Якою буде зима в Україні та коли почнуться заморозки: новий прогноз

До України йдуть перші заморозки. За даними синоптиків, вони будуть сильними, до -5 градусів.  Де саме вдарять…

38 хв. ago

Попит на бензинові авто в Україні обвалився: які моделі найпопулярніші

У вересні український автопарк поповнили 2,1 тисячі нових автомобілів з бензиновими ДВЗ. Про це повідомив УкрАвтопром. Якщо порівнювати…

46 хв. ago