Categories: Фінанси

Новий ліміт на карткові перекази: банкір пояснила, чи вплинуло обмеження на волонтерів

Запроваджений з 1 жовтня ліміт на перекази з картки на картку у 150 тисяч гривень на місяць не позначиться на діяльності волонтерських організацій та не зашкодить точковим зборам коштів фізосіб на допомогу ЗСУ. Про це заявила провідна експертка з фінансового моніторингу “Глобус Банку” Марина Павленко.

За її словами, більшість волонтерських організацій та фізичних осіб подбали про те, щоб уникнути певних неприємностей через запровадження ліміту. Для цього волонтери мали змогу звернутися безпосередньо до банку, в якому обслуговуються, та надати необхідні підтверджувальні документи про власну діяльність.

“За нашими даними, за перші два тижні дії нових карткових лімітів глобальних проблем, принаймні з волонтерами, не виникло. Банк зазвичай знає всіх своїх волонтерів та є для більшості з них консультантом”, – сказала експертка.

Павленко акцентувала, що наразі є 4 групи критеріїв, за якими можна визначити, що клієнт займається волонтерством. 

  1. Офіційна реєстрація волонтерської організації.
  2. Громадянин регулярно проводить збір коштів на різноманітні потреби, зокрема для ЗСУ, і волонтерство є для нього типовим видом діяльності.
  3. Підтверджувальний документ від державного органу чи окремого підрозділу ЗСУ, що дана особа займається волонтерською діяльністю та допомагає конкретному підрозділу.
  4. Громадянин може подати до банку, клієнтом якого він є, інформацію про майбутню волонтерську діяльність з обов’язковим зазначенням чи буде він збирати пожертви / кошти, очікувані (прогнозовані) суми коштів та на які цілі.

“Звісно, інформація про запровадження лімітів на карткові перекази неабияк “скаламутила” суспільну свідомість, адже не секрет, що дуже багато коштів, які надходять на допомогу армії збирають “всім світом”, а нові ліміти поставили б під сумнів можливість приватної допомоги. Однак цієї проблеми вдалося уникнути”, – підкреслила Павленко.

Вона прогнозує, що суспільство досить швидко адаптується до нових правил та вимог щодо карткових переказів, адже нові ліміти торкнуться не більше 5% громадян та й ті матимуть змогу розширити рамки ліміту, якщо звернуться в банк. Експертка також нагадала, що ліміти на карткові перекази не розповсюджуються на карткові транзакції чи переказ коштів на рахунок (IBAN). Також ліміти не застосовуються при здійсненні переказів між власними рахунками фізичної особи-користувача.

“Нові ліміти – це тимчасова міра, яка триватиме до пів року. Однак, на мій погляд, вже за місяць більшість громадян забуде, що є якісь карткові ліміти. Адже перекази на понаднормові суми (понад 150 тис. грн на місяць) траплялися й трапляються зрідка. Але якщо у клієнта є потреба у здійсненні переказів коштів на суму понад лімітовану, то за наявності документів, що підтверджують відповідні доходи (це може бути податкова декларація, довідка про доходи тощо), він може звернутися до свого банку, отримавши більший ліміт”, – сказала експертка.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Рекрутинг до Армії дронів: у “Дії” запустили “мобілізацію” без ТЦК та ВЛК

В Україні з’явилася нова можливість долучитися до лав операторів безпілотників через додаток "Дія". Про запуск…

7 хв. ago

Небо над Києвом освітлили супутники Starlink від Ілона Маска

У четвер, 17 жовтня, жителі Києва стали свідками рідкісного видовища — над містом пройшов парад…

14 хв. ago

Нацбанк вирішив продати два держбанки: що чекає вкладників

В Україні триває підготовка до приватизації двох великих державних банків — Укргазбанку та Сенс Банку.…

20 хв. ago

Пенсія мрії: кому в Україні платитимуть найбільші виплати в старості

В Україні пенсії розраховуються за індивідуальною схемою, яка враховує кілька ключових факторів — стаж роботи,…

26 хв. ago

Холодний антициклон накриває Україну: прогноз на 18 жовтня

У п'ятницю, 18 жовтня, погода в Україні буде прохолодною, із хмарністю та проясненнями. За даними…

34 хв. ago

Росія накопичує ракети: коли можлива нова масована атака

Російська Федерація, ймовірно, готується до чергового масованого удару по Україні. Про це заявив керівник Центру…

40 хв. ago