Categories: Фінанси

Україна відмовиться від гривні? Чи “змінять гроші” в країні після вступу до ЄС

Імовірне членство України у Євросоюзі (ЄС) не призведе до негайної заміни гривні на євро. Адже для того, щоб мати можливість керувати своїм бюджетом, доходами та видатками, країні потрібно мати власну валюту.

Про це розповів фінансовий аналітик Андрій Шевчишин, передає 24 Канал. Він зазначив: “це триватиме щонайменш  10-15 років”.

При цьому експерт наголосив: єврозона має дуже жорсткі правила емісійної політики та інших аспектів. Відповідно, для України буде важливо мати незалежність – принаймні напочатку.

“Я вважаю, що зараз така ситуація, в якій Україна буде впроваджувати власну валютну політику. Це особливо важливо для відновлення, стимулювання експорту та імпорту, формування власної індустріальної, промислової, аграрної політики. І це дуже важливо мати свою валюту для того, щоб регулювати експортно-імпортні потоки та формувати якусь протекційну політику”, – пояснив Шевчишин.

Зі свого боку, економіст Ярослав Жаліло нагадав: чимала кількість країн-сусідів України (наприклад, Польща, Чехія Угорщина) досі не перейшли на євро. Що, за його словами, пов’язане з тим, що вони бажають мати суверенність у монетарній політиці, “а це можливо лише, якщо є власна грошова одиниця”.

“Плюс є різні перехідні періоди. Тобто, скажімо так, для України більш важливою є наявність таких перехідних періодів, тому ми не говоримо про те, що набуття членства дорівнюватиме введенню євро”, – зазначив він.

Ба більше, йдеться в матеріалі, поки Україна навіть не декларувала планів відмови від власної валюти на користь євро. Навіть у разі вступу до ЄС.

Раніше ж аналітики “Мінфіну” зазначали: попри наміри Нацбанку відв’язати гривню від долара і почати рахувати її курс по євро, переходу на євровалюту не планується. Причому ні в найближчому, ні у віддаленому майбутньому. Адже, серед іншого, таким чином, Україна втратить можливість самостійно проводити відсоткову політику. Крім того, відмова від гривні унеможливить здійснення незалежної курсової політики.

Також, зазначається, поки що немає єдиної думки про те, наскільки такий крок є ефективним для країн з нестійкою демократією та нерозвиненими ринками. До яких належать і Україна.

“Кризи [в таких країнах] часто мають внутрішню політичну природу. А стандартним методом абсорбції валютних і фінансових шоків, викликаних кризою, є саме девальвація національної валюти, чого не можна робити після входження в зону євро”, – пояснюють автори матеріалу.

Разом з тим, наголошується, можливості зміни обмінного курсу національної валюти мають допомагати українській економці адаптуватися до шоків та зміни фаз бізнес-циклу. І якщо гривня може виконувати це завдання, “реагуючи на зміни у балансі попиту та пропозиції на валютному ринку”, то:

  • курс євро, стверджується, часто змінюється не в тому напрямі, який відповідає ситуації в українській економіці;
  • “це може призвести до накопичення макроекономічних дисбалансів, а також генерувати кризові явища та стримувати економічне зростання”;

“Перехід України на євро точно не на часі. Україна має зберігати можливість своєї монетарної політики задля забезпечення нормального функціонування економіки. У принципі, у нашій країні значна частина ВВП перерозподіляється через витрати бюджету, і, відповідно, власна грошова одиниця допомагає легше створювати механізми швидкого грошового обігу”, – констатується в матеріалі.

Ольга Степанова

Recent Posts

США підготували сценарій удару по РФ у разі застосування ядерної зброї проти України

У 2022 році Сполучені Штати Америки попередили Росію – у разі використання ядерної зброї проти…

9 хв. ago

Українців закликають відкласти вихід на пенсію: яка причина

Пенсійний фонд України радить громадянам замислитися над можливістю відкласти вихід на пенсію. Такий крок може…

17 хв. ago

“Потребує молодих”: військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Мобілізаційний вік в Україні має бути знижений, вважає майор бригади "Рубіж" Нацгвардії та Герой України…

28 хв. ago

Під згорілим вщент Нотр-Дамом знайшли свинцевий саркофаг: його відкрили і оторопіли

Під культовим собором Нотр-Дам-де-Парі в Парижі після масштабної пожежі знайшли два саркофаги. В одному з них містилося тіло…

37 хв. ago

Росіяни стали активніше здавати секс-іграшки як заставу під кредити

Росіяни найчастіше з рухомого майна віддають у заставу для кредитів автомобілі, але серед забезпечення трапляються…

45 хв. ago

Заплатять за повернення додому: де можна отримати 34 тисячі доларів за спаковані валізи

Українські біженці, які знайшли притулок у Швеції, можуть отримати суттєву грошову допомогу за повернення на…

52 хв. ago