Categories: Фінанси

Банки США масово блокують рахунки росіян: хто потрапив під роздачу

Громадяни Росії скаржаться на блокування своїх банківських рахунків у США. Це стосується тих, хто здійснював перекази чи платежі з території Росії.

Як повідомляють росЗМІ, кількість таких випадків різко збільшилася з кінця 2023 року. Юристи припускають, що рахунки блокують за російською IP-адресою на підставі виконавчого наказу 14071 та роз’яснень Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) від березня 2022 року, які встановлюють заборону надання юридичних та фінансових послуг особам, які перебувають у Росії.

Фахівці називають блокування рахунків за IP-адресою проявом тенденції тяжіння банків до overcompliance – тобто надмірного дотримання санкційних вимог. OFAC радить компаніям, які надають послуги з грошових переказів та обслуговування рахунку в інтернеті, блокувати рахунки клієнтам, які намагаються здійснити платежі з підсанкційної території.

Російські аналітики скаржаться, що така рекомендація зазвичай стосується територій, щодо яких запроваджено всеосяжні територіальні санкції: Куби, Ірану, Північної Кореї, Сирії Криму, ДНР та ЛНР. Росія до таких територій поки не входить, стверджують вони.

У квітні Міністерство фінансів США дозволило здійснювати пов’язані з енергетикою транзакції з низкою російських банків, щодо яких діють міжнародні санкції. Згідно з ліцензією OFAC, заборона на операції з банками з “чорного списку” буде знята до 1 листопада 2024 року і торкнеться 10 фінустанов:

  • Центробанку РФ;
  • Зовнішекономбанку (ЗЕБ);
  • банку “Відкриття”;
  • Радкомбанку;
  • Ощадбанку;
  • ВТБ;
  • Альфа-Банку;
  • Росбанку;
  • банку “Зеніт”;
  • банку “Санкт-Петербург”
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

56 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

57 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

58 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago