Categories: Фінанси

Банки “зв’яжуть руки” українцям: готують суворі обмеження

Національний банк України (НБУ) планує запровадити ліміт для вихідних p2p-переказів з картки на картку. Очікується, що він складатиме 100 000 грн на місяць – проте волонтери можуть бути виключені з цього правила, якщо відповідатимуть щонайменше 2-м із 5-ти визначених критеріїв.

Про це повідомляє Forbes. Зазначається: діяти ж обмеження почнуть через місяць після ухвалення рішення про їхнє введення – цей час “надається банкам для формування списку клієнтів-волонтерів”.

До самих критеріїв для волонтерів належить реєстрація як, власне, волонтера. А також:

  • Проведення волонтерських зборів як типова діяльність за рахунками.
  • Лист від державного органу, військової частини або благодійного фонду про співпрацю.
  • Надання інформації про суми, строки, мету збору та використання коштів.
  • Підтвердження волонтерської діяльності через відкриті джерела (соціальні мережі, Інтернет).

“Банк може відмовити у переказі понад 100 000 грн на вихідні операції в місяць, якщо виявить та підтвердить інформацію про недобросовісну волонтерську діяльність клієнта або невідповідність заявленої мети збору коштів фактичним витратам, йдеться у проєкті постанови”, – розповіли аналітики.

Загалом же, наголосили вони, обмеження для фізичних осіб не застосовуватимуться лише у 2-х випадках. Зокрема:

  • якщо офіційно підтверджені прибутки клієнта банку перевищують 100 000 грн;
  • якщо він є волонтером.

Сама ж необхідність запровадження обмежень для p2p-перекладів продиктована тим, що шахраї, власники онлайн-казино, контрабандисти і навіть російські спецслужби використовують дроп-рахунки (купують у звичайних українців їхні банківські картки) для незаконних платежів та відмивання величезних сум. Зокрема, НБУ виявив уже близько 80 тисяч таких “дропів”.

Так, між картками щомісячно переказують 260 млрд грн. При тому українці витрачають на платежі за товари й послуги (фізично та онлайн) 300 млрд грн на місяць. Очевидно, що така ситуація – проблема, яку необхідно вирішувати. А нові правила якраз мають суттєво ускладнити схему.

Один “дроп” за рік у середньому пропускає через себе до 2,5 млн грн. Обмеження в 100 тис. грн на місяць означає, що сума знизиться у два рази. Разом із тим додаткові обмеження (посилення фінмону, створення реєстру тощо) можуть призвести до того, що використання дроп-рахунків для тих, хто хоче відмити кошти, подорожчає в рази. Замість одного дропу доведеться купувати одразу кілька.

“Створення реєстру передбачає подальші кроки. Вже є реєстр для обміну інформації між банками. Однак після того, як людина потрапляє в цей реєстр, мають бути якісь наслідки для неї. Зараз банк може і не припиняти з таким клієнтом співпрацю, бо клієнт приносить кошти, приносить комісійну винагороду. Реєстр не може бути створений заради самого реєстру”, – пояснила OBOZ.UA заступниця директора Асоціації членів платіжних систем ЄВА Олеся Данильченко.

Зміни однозначно збільшать вартість використання дроп-рахунків. Однак, як каже Данильченко, більшість експертів галузі погоджуються: необхідно вводити кримінальну відповідальність для тих, хто продає свої картки з метою їхнього використання в схемах. Кримінальна відповідальність за це передбачена в багатьох країнах ЄС.

Разом із появою кримінальної відповідальності також з’явиться розуміння, що така діяльність незаконна й може призвести до тяжких наслідків. А доти, поки рахунки можна безкарно продавати, в розумінні багатьох українців такий продаж легальний. Насправді ж кожен клієнт банку, погоджуючись з умовами договору, гарантує, що рахунком (і карткою) він буде користуватись персонально.

“Ми всі вважаємо, що все ж таки є необхідність у кримінальній відповідальності. Це не вирішує повністю проблему. Проблема дропів характерна не тільки для нашої країни, схема працює і в ЄС. Але наявність кримінальної відповідальності разом із просвітницькою діяльністю може вплинути на масштаби”, – впевнена Данильченко.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

50 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

51 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

53 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

55 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

57 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

58 хв. ago