Categories: Фінанси

Зафіксовано рекорд: у вересні було найвище зростання цін в Україні

У вересні темпи інфляції на споживчому ринку зросли до 1,7%. Для порівняння, у серпні цей показник становив 0,6%, у липні — 0%, у червні — 2,2%, у травні — 0,6%, у квітні — 0,2%, у березні — 0,5%, у лютому — 0,3%, а в січні — 0,4%. Про це повідомляється в даних Держстату.

Порівняно з тим самим періодом минулого року, інфляція збільшилася до 8,6%. З початку року ціни піднялися на 6,5%. Базова інфляція у вересні порівняно із серпнем становила 1,7%, а від початку року вона сягнула 6,6%.

На споживчому ринку відзначено підвищення цін на продукти харчування та безалкогольні напої на 1,8%. Найбільше подорожчання відбулося у яєць — на 12,1%. Ціни на овочі, олію, молоко і молочні продукти, соняшникову олію, продукти переробки зернових, безалкогольні напої, хліб, м’ясо і м’ясопродукти, а також рис збільшилися в діапазоні від 1,1% до 3,8%. Водночас спостерігається зниження цін на цукор і фрукти — на 1,8% і 0,2% відповідно.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 2,6%.

Одяг та взуття збільшилися в ціні на 7,8%, при цьому вартість одягу зросла на 7,9%, а взуття — на 7,7%. Тарифи на транспорт зросли на 0,8%, що в основному пов’язано з подорожчанням палива і мастильних матеріалів на 1,0%. Водночас, проїзд у залізничному пасажирському транспорті став дешевшим на 3%.

Водночас послуги освіти подорожчали на 10,1%, а саме: вищої — на 11,8%, середньої — на 11,1%.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Став командиром батальйону: екснардеп Олег Ляшко отримав нову посаду не по званню, — офіцер

Колишній депутат Верховної Ради України від "Радикальної партії" Олег Ляшко став командиром батальйону. Про це розповів командир…

7 хв. ago

Як прибрати вдома без побутової хімії: натуральні засоби для чищення

Використання побутової хімії у вирішенні побутових питань стало вже звичним явищем. Однак, впоратися з цими "проблемами" часто…

15 хв. ago

Комуналка подорожчає в рази: нові тарифи на опалення “доб’ють” українців

В Одесі влада заявила про намір переглянути тарифи на виробництво, постачання теплової енергії та супутні…

24 хв. ago

Росіяни придумали, як виграти битву десятиріччя без значних зусиль

Російські війська намагаються заблокувати забезпечення українських військових у Кураховому, щоб змусити їх залишити цей населений…

33 хв. ago

“Паузи, потім масовані обстріли”: експерт припустив, що ворог готується до нового удару

Окупанти можуть готуватися до нової атаки ближчим часом, адже вже спостерігалася ситуація, коли вони витримують…

34 хв. ago

Масові рейди ТЦК будуть ще частіше: тепер мобілізація не дасть “поблажок”

Після нещодавніх рейдів на концерті гурту «Океан Ельзи» у Києві голова парламентського комітету з гуманітарної…

41 хв. ago