Categories: Фінанси

НБУ виводить з обігу популярні гроші: які гривні втрачають актуальність і чим їх замінять

Національний банк України (НБУ) оголосив про плани перейменувати монету «копійка» на «шаг» у рамках зусиль щодо відновлення історичної справедливості та відповідності національним традиціям.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, ця зміна спрямована на усунення слідів імперського впливу, які все ще зберігаються у повсякденних аспектах життя, таких як назви валют.

Пишний наголосив, що термін «копійка» бере свій початок у грошових системах, створених у Московії у XV столітті, і не має історичного зв’язку з українською культурою. У заяві НБУ на платформі Telegram наголошується на важливості відходу від символів, пов’язаних з колоніальною та імперською спадщиною.

Щоб ініціювати цю зміну, НБУ подав офіційне звернення до Руслана Стефанчука, речника Верховної Ради, із закликом внести до парламенту законопроект про перейменування монет дрібного номіналу.

Монети

«Дерусифікацію та декомунізацію в монетарній сфері ми вважаємо обов’язковою умовою для утвердження української грошової одиниці як невід’ємного атрибута суверенної держави та сучасної української нації. Адже національна валюта, як і державні символи України: Державний Герб України, Державний Гімн України, Державний Прапор України, є маркером державної унікальності та самобутності, який репрезентує нашу країну», – заявили у Нацбанку.

Слово “шаг” має значну історичну цінність в Україні. Воно було частиною валютної системи в епоху Гетьманщини та пізніше фігурувало у грошовому обігу як Української Народної Республіки.

Історики та лінгвісти вважають, що повернення цього терміну не лише відновить історичну точність, а й сприятиме символічному видаленню колоніальних залишків із української грошової системи.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Російська “тактика м’ясорубки” на фронті працює: аналіз The Times

Термін "м'ясорубка" є широко поширеним позначенням військової стратегії Росії в її кампанії із захоплення Донбасу, і…

8 хв. ago

Захід втомився від війни в України: на що переключається

У зв'язку з наближенням президентських виборів у США, запланованих на листопад цього року, увага американських…

17 хв. ago

Австралія розпиляла і продала по частинах списані гелікоптери, які просила Україна, – ЗМІ

Австралія порізала гелікоптери MRH90 Taipan, які просила Україна, а тепер продає запчастини від них. Про це…

26 хв. ago

Назвав ТЦК “чортами”: у Дніпрі поліція відкрила справу проти гендиректора Steko

У Дніпрі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганських дій чоловіка щодо військового, які були…

35 хв. ago

Китай зібрав армію шпигунів у 600 тисяч осіб, Захід не може їм протистояти, – WSJ

Китай створив армію гігантську армію шпигунів чисельністю в 600 тисяч осіб. І розвідувальні операції Пекіна перевищують за…

46 хв. ago

Чехія витратила на нафту і газ із РФ у 5 разів більше, ніж на допомогу Україні, – Politico

Чехія, один із найближчих союзників України, дозволила своїм нафтопереробним заводам отримати понад мільярд євро надприбутку…

55 хв. ago