Categories: Фінанси

НБУ виводить з обігу популярні гроші: які гривні втрачають актуальність і чим їх замінять

Національний банк України (НБУ) оголосив про плани перейменувати монету «копійка» на «шаг» у рамках зусиль щодо відновлення історичної справедливості та відповідності національним традиціям.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, ця зміна спрямована на усунення слідів імперського впливу, які все ще зберігаються у повсякденних аспектах життя, таких як назви валют.

Пишний наголосив, що термін «копійка» бере свій початок у грошових системах, створених у Московії у XV столітті, і не має історичного зв’язку з українською культурою. У заяві НБУ на платформі Telegram наголошується на важливості відходу від символів, пов’язаних з колоніальною та імперською спадщиною.

Щоб ініціювати цю зміну, НБУ подав офіційне звернення до Руслана Стефанчука, речника Верховної Ради, із закликом внести до парламенту законопроект про перейменування монет дрібного номіналу.

Монети

«Дерусифікацію та декомунізацію в монетарній сфері ми вважаємо обов’язковою умовою для утвердження української грошової одиниці як невід’ємного атрибута суверенної держави та сучасної української нації. Адже національна валюта, як і державні символи України: Державний Герб України, Державний Гімн України, Державний Прапор України, є маркером державної унікальності та самобутності, який репрезентує нашу країну», – заявили у Нацбанку.

Слово “шаг” має значну історичну цінність в Україні. Воно було частиною валютної системи в епоху Гетьманщини та пізніше фігурувало у грошовому обігу як Української Народної Республіки.

Історики та лінгвісти вважають, що повернення цього терміну не лише відновить історичну точність, а й сприятиме символічному видаленню колоніальних залишків із української грошової системи.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Дочка Навального влаштувалася працювати у передвиборчий штаб Камали Гарріс

Дочка Олексія та Юлії Навальних, Дар'я, влаштувалася на роботу в передвиборчий штаб кандидатки в президенти…

7 хв. ago

Залучають усіх: США та ЄС не можуть впоратись із масштабами китайської шпигунської мережі, — WSJ

Жоден тиждень не проходить без попередження від західної розвідки про загрозу, яку становить Китай. Лише…

16 хв. ago

Google Chrome попереджає про відключення блокувальників реклами найближчим часом

Google Chrome почав попереджати користувачів про швидке відключення блокувальників реклами та інших популярних розширень у зв'язку з…

26 хв. ago

Покинуте місто стало притулком для туристів, яких зачаровують зруйновані будівлі

Покинуте місто Каякой у Туреччині стало популярним серед туристів, яких заворожують його будівлі, що руйнуються,…

35 хв. ago

“Свобода і мир ідуть зі сходу”: євродепутат приїхав до РФ вибачатися за “русофобію” Європи

Депутат Європарламенту від Словаччини Любош Блаха відвідав Москву, щоб "подякувати за звільнення від фашизму", а також "перепросити…

43 хв. ago

Занадто багато броней? Перевірки нагрянуть на критично важливі підприємства в одній із областей

У понеділок, 14 жовтня, у Волинській обласній військовій адміністрації (ОВА) відбулася нарада з представниками силових…

50 хв. ago