Categories: Фінанси

Нацбанк готується скасувати копійки: що це означає

Національний банк України планує перейменувати розмінну монету “копійка” на “шаг”, щоб повернути історичну справедливість і підтримати національні традиції. Голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що цей крок символізує бажання України позбутися слідів імперського впливу, який залишається навіть у таких повсякденних речах, як назви грошей.

Він також сказав, що назва “копійка” має своє коріння у грошових системах, які з’явилися в московії в XV столітті, і не пов’язана з українськими традиціями. Про це стало відомо в телеграм-каналі.

Андрій Пишний / фото: Facebook

Національний банк України звернувся до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням винести на розгляд парламенту законопроєкти щодо перейменування розмінних монет. Гетьманцев поділився документом звернення:

Дерусифікацію та декомунізацію в монетарній сфері ми вважаємо обов’язковою умовою для ствердження української грошової одиниці як невід’ємного атрибуту суверенної держави та сучасної української нації. Адже національна валюта, як і державні символи України: Державний Герб України, Державний Гімн України, Державний Прапор України, є маркером державної унікальності та самобутності, який презентує нашу країну», – зазначили у Нацбанку.

Натомість термін “шаг” має глибокі корені в українській грошовій системі. Його використовували ще за часів Гетьманщини, і пізніше він був частиною обігу під час існування Української Народної Республіки та діяльності ОУН.

Повернення цього терміну, на думку істориків та мовознавців, не тільки відновить історичну справедливість, а й сприятиме символічному очищенню від колоніальних залишків у національній валютній системі.

У Нацбанку вважають, що зміна назви не вплине на економічні показники, а її впровадження стане черговим кроком на шляху до відродження національної свідомості.

Нацбанк. Фото: скриншот Youtube

Поступове введення монет під новою назвою може розпочатися вже найближчими роками, після внесення відповідних змін до законодавства. Голова НБУ висловив сподівання, що якщо ініціативу підтримають, карбування нових монет розпочнеться вже в 2025 році.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Трамп запропонував використати армію проти «внутрішнього ворога» у день виборів президента

Кандидат у президенти США Дональд Трамп запропонував у день виборів задіяти армію для боротьби із «внутрішнім ворогом».…

13 хв. ago

Що допомогло Росії захопити Вугледар: The Washington Post назвала несподівану причину

Деякі успіхи російських сил на війні в Україні стали можливими через поліпшення координації та ефективності…

26 хв. ago

У столиці потрапив в аварію ексклюзивний суперкар Ferrari за 13 мільйонів. ВІДЕО

У центрі Києва сталася аварія за участю ексклюзивного гібридного суперкара Ferrari 296 GTB. Як уже…

38 хв. ago

КНДР привела сили на кордоні з Кореєю у повну бойову готовність

КНДР віддала наказ своїм артилерійським силам на кордоні з Південною Кореєю готуватися до стрільби. Також…

47 хв. ago

Дієтологи назвали один вид кисломолочного сиру, який не можна їсти

Кисломолочні продукти - чудовий додаток до раціону, можна сказати, його основа, якщо немає протипоказань. Напркилад…

1 годину ago

Експерт розказав, як підвищення податків вдарить по ринку праці

Підвищення податків та військового збору в Україні призведе до значного збільшення частки тіньових зарплат. Про…

1 годину ago