Categories: Фінанси

Податкова отримуватиме дані про банківські рахунки українців за кордоном

Державна податкова служба України отримуватиме дані про стан рахунків українців від податкових органів інших держав наприкінці вересня 2024 року. Йдеться, зокрема, про українців, які перебувають за кордоном. 

Як передає “Судово-юридична газета”, це відбуватиметься в автоматичному режимі. Тобто, для цього податковій не доведеться надсилати окремі запити або повідомляти про це власника рахунку. Таким чином, ДПСУ отримає інформацію про стан банківських рахунків українців, які наразі знаходяться за кордоном. 

Зазначається, що перший обмін інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS відбудеться вже восени 2024 року. З 30 вересня цього року Україна почне отримувати дані про рахунки від податкових органів інших країн щодо резидентів України.

Слід зазначити, що раніше в Державній податковій службі отримувати схвалений глобальним форумом ОЕСР звіт щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою в Україні та обмін інформацією для податкових цілей. Таким чином, наша держава стає рівноправним партнером у міжнародній системі автоматичного обміну інформацією. Варто зауважити, що ця система об’єднує 115 інших країн (серед них і члени Європейського Союзу).  

Голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев зазначав, що Україна вже готова на технічному та законодавчому рівні до підключення цієї системи. 

“Це означає що у ДПС найближчим часом зʼявиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілий ряд фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній в розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності працюючих та багато іншого”, – пояснив Гетманцев.   

Він також додав, що завдяки інформації від партнерів та систематизований аналіз даних можна підвищити ефективність контролю за декларуванням активів та доходів, які підлягатимуть оподаткуванню. Йдеться про посилення боротьби з ухиленням від сплати податків.     

Як це працюватиме 

Раніше Державна податкова служба опублікувала Перелік підзвітних юрисдикцій з якими Україна обмінюватиметься інформацією про підзвітні фінансові рахунки для цілей Багатосторонньої угоди CRS. Перша гранична дата до 30 вересня 2024 року – щодо інформації про підзвітні рахунки за звітний період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року.   Після цього автоматичний обмін інформацією буде відбуватися в автоматичній основі. За правилами, звітний період – це календарний рік, який передує року обміну інформацією (тобто, у 2025 році – це будуть дані за 2024 рік).   

Слід підкреслити, що Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information або Загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (Загальний стандарт звітності CRS) – це міжнародний стандарт, згідно з яким країни обмінюються інформацією про фінансові рахунки  власників рахунків та щорічно на автоматичній основі обмінюватись такою інформацією з юрисдикціями-партнерами з обміну в рамках Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA CRS).

Сплата податків в Україні

Раніше голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев у своєму блозі заявив, що Україна має достатньо інструментів, щоб приводити тих, хто не хоче жити за європейськими стандартами ведення бізнесу, до тями. 

“Йдеться про надавачів доступу до фіксованого зв’язку та Інтернету. Галузь доволі багата, а в умовах, коли через часті знеструмлення вона залишається працювати стабільно – вона має додаткові переваги та, відповідно, зростання виручки”, – зазначив Гетманцев.     

Також член Комітету Верховної Ради з питань прав людини Сергій Козир казав про те, що ринок оренди житла в Україні залишається нерегульованим. За його словами, багато українців не хочуть офіційно декларувати доходи від оренди. Тобто, уникають сплати податків.

“Як законодавці, ми готові запроваджувати зміни, щоб посилити відповідальність за податкові порушення та створити умови, які б стимулювали власників легалізувати оренду. Потрібні зміни, які б спонукали людей офіційно реєструвати доходи від оренди, а держава, зі свого боку, повинна забезпечити додаткові захисні механізми та певні привілеї у оподаткуванні тим, хто зробить це самостійно та вчасно”, – додав Козир. 

Ольга Степанова

Recent Posts

«Укрзалізниця» підвищить тарифи вже цього року: подробиці від Forbes

«Укрзалізниця» підготувала проєкт нової тарифної реформи. Так, компанія планує підвищити вартість перевезень будівельних матеріалів на…

2 хв. ago

Чи мобілізують з поганим зором: діагнози, з якими не беруть до армії

Попри загальну мобілізацію в Україні, законодавством визначено категорії громадян, які не підлягають призову. Серед них є…

11 хв. ago

Живуть у ліжках і засмічують в унітазах: названо найнеймовірніші місця проживання щурів

У Великій Британії жінка відчула, як її торкнувся щур, коли сіла на унітаз. Про це…

20 хв. ago

Найманці ПВК “Вагнер” охороняють нового диктатора в Африці: подробиці (фото)

РФ розширює сферу впливу на Африканському континенті. Найманців ПВК "Вагнер" бачили в Малабо, столиці Екваторіальної…

31 хв. ago

Меган Маркл з’явилася на тенісному турнірі в образі за $40 тисяч

43-річна дружина принца Гаррі Меган Маркл відвідала благодійний тенісний турнір у Лос-Анджелесі, а модні оглядачі…

40 хв. ago

Залужний виступав проти операції ЗСУ в Курській області, – POLITICO

Деякі з вищих командирів армії України заперечували проти операції ЗСУ в Курській області Росії, пише POLITICO з посиланням на…

52 хв. ago