Categories: Фінанси

Банкір попередив про осіннє зростання курсу долара: гривню від падіння вже не втримати

Курс долара в Україні зростатиме. До початку осені він може змінитися не набагато. Однак наприкінці серпня – на початку вересня вартість американської валюти зробить відчутний ривок угору. Утім, усі ці зміни не повинні вийти за рамки прогнозу. І фатального обвалу гривні не буде.

Таким прогнозом поділився начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий.

Підстав для девальвації гривні вже накопичилося чимало. Але поки що вона тримається у встановлених коридорах, в яких, імовірно, перебуватиме ще до кінця наступного тижня, а можливо, і далі: на міжбанку 40-41 грн/$ і 43-45 грн/€, на готівковому ринку 40-41,2 грн/$ і 43-46 грн/€. При цьому вона, ймовірно, буде з кожним тижнем потихеньку девальвувати, але це відбуватиметься поступово і повільно – без зайвої нервозності учасників ринку.

Однак до початку осені накопичені чинники усе ж мають вистрелити. Йдеться про інфляцію, яка спричинена трьома основними факторами.

“Причини інфляції на поверхні: зростання цін унаслідок перегляду тарифів на електроенергію та складнощі в роботі бізнесу через нестабільність енергопостачання. Також олії може підлити збільшення акцизів на паливо, хоча таку зміну вже анонсували на вересень”, – пояснив Тарас Лєсовий.

НБУ утримуватиме гривню від сильного падіння

Банкір передбачає прискорення зростання курсу долара приблизно з середини серпня до середини вересня. У результаті цього процесу долар перейде в коридор 41-42 грн/$, а євровалюта влаштується в інтервалі 44-47 грн/€. Нацбанк, звичайно ж, не залишить гривню напризволяще. Він і надалі застосовуватиме режим керованої гнучкості, за якого гривні дозволять деякий ступінь свободи, але тільки до певних меж.

Підтримувати гривню на плаву вдасться доларовими інтервенціями НБУ. Завдяки фінансовим вливанням від партнерів Нацбанк накопичив чималий валютний резерв. І МВФ настійно порекомендував Нацбанку не скупитися, а гасити вогнища можливої девальвації гривні валютними вливаннями зі свого резерву.

“Варто зауважити, що, незважаючи на очікувані зміни на валютному ринку, Нацбанк продовжить дію режиму “керованої гнучкості”, оперативно коригуючи співвідношення між попитом і пропозицією через обсяги валютних інтервенцій. Тому на ринку майже виключені аномальні умови: курсова “завірюха” виключена”, – підкреслив експерт.

При цьому інфляція у другому півріччі пришвидшиться до 5-6%, однак вона не повинна вийти за межі запланованого річного показника 8,6%.

Ольга Степанова

Recent Posts

На Балі вигадали, як боротися з надмірним туризмом: що зміниться на курорті

Курортний острів Балі в Індонезії став центром туризму на рівні з Мальдівами. Щорічно його відвідує понад 10…

3 хв. ago

Світло даватимуть по 6 годин на день: українців попередили про нові суворі відключення

За найгіршого сценарію взимку світло в оселях українців може бути лише по 6 годин на…

12 хв. ago

Ну ось і все: повістки поштою отримають усі чоловіки

В Україні війна триває понад 2,5 роки, і весь цей час у країні відбувається загальна мобілізація.…

20 хв. ago

Українцям обмежили використання банківських карток: більше не дозволять деякі покупки

З 10 вересня Національний банк України запроваджує нові обмеження на використання банківських карток для українців,…

27 хв. ago

Ціни на хліб в Україні: до кінця вересня варто очікувати на подорожчання

У вересні в Україні можуть піднятися ціни на хліб. Це необхідний крок, аби пекарні могли…

36 хв. ago

У британської міністерки вкрали сумочку, поки вона говорила про спалах крадіжок

У британської державної міністерки поліції, пожежної безпеки та запобігання злочинності Даяни Джонсон вкрали сумочку в…

45 хв. ago