Categories: Фінанси

Українські банки на третьому році війни отримали рекордний прибуток

Прибуток, отриманий банками в Україні за перший квартал 2024 року, виявився рекордним. Він на 18% вищий, ніж був отриманий за аналогічний період минулого року.

Про те, які доходи, і який прибуток отримують банки в Україні на третьому році війни, повідомляють у Нацбанку.

Українська фінансова система, незважаючи на повномасштабну війну, що триває вже третій рік, залишається стійкою. Ба більше, вона демонструє дедалі більшу стійкість. Українські банки на третьому році війни отримують більший прибуток, ніж у попередні роки.

Так, за підсумками першого кварталу 2024 року, сумарний чистий прибуток українських банків (після сплати всіх податків) склав 40,518 млрд гривень. Це на 18% більше, ніж було ними отримано за аналогічний період минулого року.

“Головні чинники зростання прибутковості в річному обчисленні – збільшення відсоткових доходів і значно менші відрахування в резерви під збитки від активних операцій”, – зазначили в НБУ.

За три перші місяці року доходи банків зросли на 16% – до 120,710 млрд грн. При цьому в НБУ зазначають, що процентні доходи зросли на чверть – до 84,944 млрд грн. Витрати також стали вищими – на 14%. За підсумками першого кварталу вони склали 80,192 млрд грн. При цьому банки на 1,442 млрд грн скоротили витрати на відрахування резервів під можливі майбутні збитки.

“Прибуток, який банки генерують сьогодні – це гарантія їхньої стійкості, адже він дає змогу банкам наростити капітал. Крім того, саме достатній капітал – запорука більш жвавого кредитування надалі, ми вже бачимо таку тенденцію”, – зазначила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

До речі, минулого року депутати ухвалили закон, яким підвищили оподаткування банківського прибутку з 18 до 50%. Однак, згідно з цим законом, такий податок у розмірі половини прибутку вони повинні були сплатити лише за 2023 рік. Нинішнього року цей податок уже буде вдвічі нижчим – 25%.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

3 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

3 години ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

3 години ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

3 години ago

Сильної спеки не буде: субота потішить українців теплом (карта)

У суботу, 6 липня, сильна спека дасть українцям невеликий перепочинок - у більшості областей температура…

3 години ago

Українці з авто можуть не отримати субсидії у липні: кого це торкнеться

Деяким категоріям одержувачів субсидій в Україні з 1 липня не буде автоматично продовжено їхнє призначення. Залежить це…

4 години ago