Categories: Фінанси

Без долара, але з рублями: РФ хоче створити систему міжнародних платежів на базі БРІКС

Росія прагне створити нову систему міжнародних банківських платежів на базі блоку БРІКС, щоб обійти чинну глобальну фінансову систему, в якій Москва перебуває під санкціями. Про це пише Bloomberg, аналізуючи комплекс пропозицій, підготовлених Міністерством фінансів Росії та Банком Росії.

План зокрема передбачає розвиток мережі комерційних банків, які можуть проводити такі операції в місцевих валютах, а також встановлення прямих зв’язків між центральними банками. Крім того пропонується створити центри взаємної торгівлі такими товарами, як нафта, природний газ, зерно та золото.

“Мультивалютна система” повинна буде “відгородити своїх учасників від будь-якого зовнішнього тиску, такого як екстериторіальні санкції”, — йдеться у звіті Мінфіну РФ, в якому також стверджується, що інтереси США “не завжди збігаються з інтересами інших учасників” глобальної фінансової системи.

Як зазначає Bloomberg, інші країни БРІКС, які не стикаються з такими ж ускладненнями у міжнародній торгівлі, як обкладена санкціями Росія, продовжують надавати пріоритет доступу до фінансової системи, заснованої на доларах. 

Звіт був опублікований, коли Путін готується прийняти лідерів на щорічний саміт БРІКС, який відбудеться в Казані 22-24 жовтня.

Коломієць Надія

Recent Posts

Гарріс звинувачує Трампа в приховуванні інформації про його здоров’я

Кандидатка у президенти США від демократів Камала Гарріс оприлюднила дані медогляду, який визнав її здоровою. Тепер вона…

4 хв. ago

Море змило загородження, якими Росія охороняє Кримський міст (фото)

Бонові загородження, якими Росія намагається захистити Кримський міст, знесло течією у Чорному морі. Про це повідомляє «Радіо Свобода».…

33 хв. ago

Загострення на Корейському п-ові: КНДР приводить артилерійські війська у повну бойову готовність

Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин наказав привести в повну бойову готовність артилерійські підрозділи в районі демілітаризованої зони…

38 хв. ago

Жодного вцілілого кварталу: окупанти рівняють із землею ще одне українське місто

Тривають важкі бої за Торецьк у Донецькій області, де не залишилося жодного вцілілого кварталу —…

43 хв. ago

Росіяни готують обстріл України: стало відомо, скільки літаків вже споряджено

За даними OSINT-спільноти Tracking, російські окупанти спорядили ракети Х-101 на 8 стратегічних літаках Ту-95МС, які…

46 хв. ago

Мобілізація посилиться: почнуть забирати навіть молодь та жінок

Якщо ви думали, що ситуація не може стати ще більш напруженою, подумайте ще раз. Довготривала…

59 хв. ago