Categories: Фінанси

В НБУ розповіли, які копійки замінять на шаги першими: хочуть випустити одразу 20 млн монет

В українському грошовому обігу знаходяться мільярди монет. Наприклад, номіналом 50 копійок – 1,35 млрд штук. При цьому на 2025 рік НБУ запланував карбування 20 млн. нових монет – які, сподіваються там, будуть називатися “шагами”.

Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний. Він зазначив: монет у 10 копійок в українському обігу перебуває 4,1 млрд штук.

“На наступний рік, у рамах нашого абсолютно звичного процесу підтримки готівкового обігу на заміну зношених і виведених з обігу, НБУ повинен викарбувати 20 млн монет номіналом 50 копійок. Я би дуже хотів, щоб ці 20 млн монет, це вже були б 50 українських шагів”, – сказав Пишний.

При цьому він наголосив: перейменування українських монет на “шаги” є важливим атрибутом українського державного суверенітету. Адже “копійки” збереглися лише в Росії, Білорусі та невизнаному Придністров’ї.

Водночас, нагадав Пишний, 1991 року було викарбувано партію українських монет, які називалися саме “кроками”. Проте потрапити в обіг вони не змогли.

“В України є українська назва розмінної монети, яка своїм корінням ще йде в XVII столітті. Українська Народна Республіка в 1918 році надрукувала шаги. Надрукувала, а не викарбувала. Економічно наша країна тоді не могла собі дозволити карбувати монету, а дуже хотіли насправді мати цей атрибут національної ідентичності. Потім була боротьба ОУН-УПА, і грошова лічба цих організацій передбачала саме шаг як розмінну монету. Як я вже сказав, у 1991 році було викарбовано першу партію шагів, яка не отримала можливості потрапити в обіг”, – розповів голова НБУ.

Водночас, за опитуванням, проведеним одним із популярних месенджерів, 57% українців вважають заміну назви “копійка” на “шаг” не на часі. При цьому:

  • повністю підтримують ідею 24%;
  • поставилися до ідеї з байдужістю – 19%.
Ткаченко Валентина

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

38 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

53 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

1 годину ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

1 годину ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

2 години ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

2 години ago