Categories: Фінанси

Всі українські банки змінять правила карткових переказів: що буде нового

В Україні найближчим часом запровадять обмеження на перекази з картки на картку. Такі зміни вже обговорюються та перебувають на етапі публічних дискусій.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Національний банк ще кілька місяців тому презентував введення обмежень на банківському ринку. В пропозиції йшлось про такі обмеження:

  • до 30 транзакцій на місяць в одному банку;
  • до 100 тис. грн місяць в одному банку.

Зараз тривають обговорення, кінцевий варіант лімітів може відрізнятись від того, який озвучено зараз. Обмеження в 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів банків. Обмеження за сумою не вплине на 95% клієнтів. “Триває фаза обговорення цього питання з волонтерами. Команда зараз на другій ітерації обговорення з волонтерським середовищем, ми збираємо їхні позиції”, – заявляв минулого місяця голова НБУ Андрій Пишний.

Зміни можуть ввести вже найближчим часом, розповів OBOZ.UA голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. “Я всіляко підтримую дії НБУ, спрямовані на детінізацію розрахунків і унеможливлення здійснення платежів без ідентифікації клієнта з метою здійснення злочинної діяльності та ухилення від оподаткування. Зазначені зміни будуть введені найближчим часом”, – пояснив він.

“При цьому на рахунок можуть надходити інші кошти (заробітна плата, пенсія, стипендія, допомога родичів тощо). Під такі обмеження не потрапляють розрахунки в торговельних мережах, придбання будь-яких товарів. Так, для пересічного власника картки, жодних змін по суті не станеться: понад 95% громадян не відчують нових лімітів”, – пояснила Марина Павленко, провідна експертка із фінансового моніторингу одного з українських банків.

Однак обмеження вже поступово посилюють. Наприклад, вже минув рік, як банки почали відслідковувати всі операції на суму від 5 тис. грн. Тому в терміналах необхідно проходити верифікацію.

Крім того, як розповіла Павленко, банки обмежили проведення транзакцій із MMC-кодом (кодом категорії бізнесу) “Азартні ігри” за рахунок карткового “кредитного ліміту”. Що, визнають у самому банківському секторі, можна вважати частиною глобальної стратегії боротьби з чорними переказами з картки на картку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

34 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

36 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

37 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

48 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

50 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

51 хв. ago