Categories: Фінанси

Всі українські банки змінять правила карткових переказів: що буде нового

В Україні найближчим часом запровадять обмеження на перекази з картки на картку. Такі зміни вже обговорюються та перебувають на етапі публічних дискусій.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Національний банк ще кілька місяців тому презентував введення обмежень на банківському ринку. В пропозиції йшлось про такі обмеження:

  • до 30 транзакцій на місяць в одному банку;
  • до 100 тис. грн місяць в одному банку.

Зараз тривають обговорення, кінцевий варіант лімітів може відрізнятись від того, який озвучено зараз. Обмеження в 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів банків. Обмеження за сумою не вплине на 95% клієнтів. “Триває фаза обговорення цього питання з волонтерами. Команда зараз на другій ітерації обговорення з волонтерським середовищем, ми збираємо їхні позиції”, – заявляв минулого місяця голова НБУ Андрій Пишний.

Зміни можуть ввести вже найближчим часом, розповів OBOZ.UA голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. “Я всіляко підтримую дії НБУ, спрямовані на детінізацію розрахунків і унеможливлення здійснення платежів без ідентифікації клієнта з метою здійснення злочинної діяльності та ухилення від оподаткування. Зазначені зміни будуть введені найближчим часом”, – пояснив він.

“При цьому на рахунок можуть надходити інші кошти (заробітна плата, пенсія, стипендія, допомога родичів тощо). Під такі обмеження не потрапляють розрахунки в торговельних мережах, придбання будь-яких товарів. Так, для пересічного власника картки, жодних змін по суті не станеться: понад 95% громадян не відчують нових лімітів”, – пояснила Марина Павленко, провідна експертка із фінансового моніторингу одного з українських банків.

Однак обмеження вже поступово посилюють. Наприклад, вже минув рік, як банки почали відслідковувати всі операції на суму від 5 тис. грн. Тому в терміналах необхідно проходити верифікацію.

Крім того, як розповіла Павленко, банки обмежили проведення транзакцій із MMC-кодом (кодом категорії бізнесу) “Азартні ігри” за рахунок карткового “кредитного ліміту”. Що, визнають у самому банківському секторі, можна вважати частиною глобальної стратегії боротьби з чорними переказами з картки на картку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

30 секунд ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

9 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

16 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

21 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

28 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

38 хв. ago