Categories: Фінанси

Росіяни в паніці “накинулися” на обмінники, але пощастить не всім

Санкції проти Московської біржі змусили великих російських брокерів заблокувати можливість виведення валюти з рахунків

Акції Мосбіржі 13 червня відкрилися падінням до 15% з огляду на запровадження санкцій американським Мінфіном. Це призвело до зупинки торгів за основними світовими валютами, а також блокування російськими брокерськими компаніями можливості виведення євро і доларів з клієнтських рахунків. Як результат – біля обмінників вишикувалися довгі черги.

Що відбувається в Росії після оголошення нового пакету санкцій.

Росіяни штурмували обмінні пункти

За інформацією російських пропагандистських ЗМІ, деякі обмінники почали продавати американські долари за 100 рублів і більше 13 червня. Проте навіть такий курс не зупинив громадян: люди вишиковувалися біля входів у пункти обміну, щоб отримати валюту.

Фото: Скриншот

Причиною подібної обстановки стали рішення кількох брокерських компаній. Спершу про заборону виведення валюти з рахунків оголосила пресслужба “Фінама” (брокер входить у десятку найбільших у Росії з чисельністю клієнтської бази понад 300 000 осіб на початок повномасштабної війни).

Згодом аналогічна ситуація виникла у п’ятого за кількістю клієнтів брокера “БКС”, хоча там зазначили, що попереджали людей про ризики зберігання “недружніх валют”. Так само тимчасова зупинка виведення доларів і євро торкнулася Райффайзенбанку.

Водночас напередодні російський Центробанк запевняв: кошти в іноземній валюті на клієнтських рахунках не постраждають. А вже 13 червня з’ясувалося, що в Росії встановлюватимуть офіційні курси долара/євро “на основі даних звітності банків за результатами укладених міжбанківських конверсійних операцій на позабіржовому валютному ринку”.

Акції Московської біржі “пішли на дно”

Цього четверга акції Мосбіржі обвалилися на 15%, а Центральний банк зробив гучну заяву: замість долара та євро основною іноземною валютою в Росії стане китайський юань. Саме біржовий курс юань/рубль задаватиме траєкторію для всіх інших валютних пар.

Фото: Скриншот

Постає питання, що дало поштовх таким неблагонадійним тенденціям на російському валютному і фондовому ринках. Справа в тому, що американський Мінфін включив до санкційного списку Московську біржу, Національний кліринговий центр і Національний розрахунковий депозитарій. До того часу лише НРД перебував під санкціями Європейського Союзу.

Як наслідок, станом на вечір 12 червня максимальне значення заявок на купівлю долара у банківських відділення досягло 120 рублів. Тоді як офіційний курс, оприлюднений Центробанком Росії, становить 88,99 рублів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

3 години ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

3 години ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

3 години ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

3 години ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

4 години ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

4 години ago