Categories: Фінанси

В Україні вводять абсолютно нові гроші: Нацбанк уже звернувся до Ради

Національний банк України звернувся до голови ВР Руслана Стефанчука із проханням підтримати ініціативу Національного банку з відновлення історичної справедливості у сфері грошового обігу та зміни назви української розмінної монети з “копійка” на “шаг”.

“Національний банк оголосив про цю державницьку ініціативу після ґрунтовної роботи з дослідження національних традиції та історії грошового обігу України. Як наслідок, разом із визнаними фахівцями в галузях історії, нумізматики, банківництва, мистецтвознавства, археології та мовознавства ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва розмінної монети, як “копійка” є чужорідною для нашої країни та фактично – символом російської окупації України принаймні впродовж останніх трьох століть”, – йдеться у листі.

Зазначається, що повернення до питомо української назви “шаг” дасть змогу відродити національні традиції в номінації грошей.

В НБУ наголосили, що ухвалення таких законодавчих змін не передбачає додаткових витрат, зокрема виробничого чи організаційно-технічного характеру з боку Національного банку. Карбування роздрібних українських шагів не передбачатиме миттєвого вилучення копійок, які перебувають в обігу, а отже, за умови планування достатнього перехідного періоду не причинить жодних хвилювань з боку населення чи бізнесу.

“Будемо вдячні за Ваше особисте сприяння відновленню історичної справедливості й очищенню монетарного суверенітету

України від щонайменшої спорідненості з московщиною. Упевнені, що разом ми зможемо повернути Україні несправедливо забуту питомо українську назву розмінної монети “шаг” та передати нашим нащадкам самобутню і дійсно незалежну від російського впливу грошову систему”, – написав голова НБУ Андрій Пишний. Він також додав, що Національний банк планує у 2025 році відкарбувати 20 млн монет.

Коломієць Надія

Recent Posts

Їх випустили лише 600: на аукціон виставили унікальний бойовий скутер із гарматою (фото)

У Франції виставили на продаж рідкісний скутер Vespa TAP150. Це унікальний військовий моторолер, виготовлений невеликою…

3 хв. ago

Обдурить рецептори й оздоровить шлунок: учені назвали кориснішу альтернативу м’ясу

Одразу кілька недавніх досліджень показали, що рослинні м'ясні альтернативи можуть не тільки відповідати, а й…

12 хв. ago

У Камеруні офіційно заборонили обговорювати здоров’я 91-річного президента

У Камеруні заборонив будь-які обговорення здоров'я 91-річного президента Поля Бії, йдеться в листі, поширеному міністерством…

20 хв. ago

Поділився не лише повноваженнями: губернатор Забайкальщини витер соплі об підлеглу чиновницю

У мережі активно поширюється відео з російьских телеграм-каналів, на якому зафіксовано неоднозначний момент за участю…

40 хв. ago

Ухилянтам пропонують 50% знижки: подробиці нового законопроекту

Понад 6 мільйонів військовозобов'язаних досі не оновили свої дані у військкоматах, хоча згідно із законом…

48 хв. ago

10 авто для великих сімейних поїздок, які не спустошать ваш бюджет

Коли настає час змінити компактний автомобіль на більш просторий сімейний вибір стає справжнім випробуванням. Багато…

53 хв. ago